Loading...

Zerstörer - Panzerfaust Justice

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-03-2012

Tracklist

01. Lost in the Trench
02. The Punisher
03. Sociopathic Killer
04. Of War, Hate, Eternal Death
05. Panzerfaust Justice
06. .01 kt Bringer of Pain
07. Atomic Humiliation
08. War Campaign
09. Goatworship Kommando

Zerstörer is afkomstig uit Nordrhein-Westfalen en wordt tot de black metal veteranen in de Duitse scene gerekend. In 1998 werd de band reeds gevormd, in 2002 wordt vervolgens het debuut album Panzer Metal uitgebracht. Daarna was het stil voor een aantal jaren, totdat uiteindelijk begin 2009 weer een teken van leven werd gegeven met tweede album Declaration Of War. Na een relatief korte tijd was het eind 2010 alweer tijd voor het derde album Panzerfaust Justice.

Gezien de songtitels hoeven we naar de thematiek van deze herrieschoppende Oosterburen niet meer te raden. Duitsers en oorlog, geen gelukkige combinatie. Zerstörer is ook wel eens geassocieerd met zogenoemde NSBM (Nationaal Socialistische Black Metal) en wordt door menig collega muzikant dan ook met de nek aangekeken. Aangezien de band nadrukkelijk slechts het oorlogsthema bezingt vermoed ik zelf dat het met die Nationaal Socialistische inslag wel meevalt.

Sowieso zou ik Zerstörer eerder een thrash dan een black metalband noemen, of op z'n best een mix ervan. De Spartaanse productie, voorkomend uit de DIY attitude, benadrukt het authentieke karakter van de muziek. De black metal is rauw en hees; back to basics. En die basis laat zich regelmatig terugvoeren tot aan thrash metal roots. Luister maar eens naar Sociopathic Killer of Of War, Hate And Eternal Death: afwisselend snel en hard razen de riffs voorbij die terug doen denken aan de oerthrash.

Hoewel veel nummers ook nog wel naar black metal neigen, heb ik zelf hoe langer hoe meer het idee dat het thrash label Zerstörer ook wel past. Naarmate het album vordert wisselen beide subgenres elkaar redelijk af; de ene keer meer naar thrash buigend (luister maar eens naar de riffs in titelnummer Panzerfaust Justice), de andere keer (zeker waar het de echoende vocalen betreft) voeren black metal elementen de boventoon (Atomic Humiliation, afsluiter Goatworship Kommando). Ook het enigszins chaotische drumwerk in een paar tracks lijken mij typerend voor black.

De bewust zeer sober gehouden productie versterkt de old school sfeer, waardoor dit wel muziek is die bestemd is voor specifieke aanhangers van het genre. Ik zou zelf zeggen: ergens tussen thrash en black inhangend. Mij is in elk geval niet helemaal duidelijk waarom deze band zo nadrukkelijk tot de black scene gerekend wordt.

Nekroschwanz - Vocals

Kremator - Guitar, Vocals

Barrage Beast – Drums