Loading...

Cold Northern Vengeance - Trial By Ice 2002-2010

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-03-2012

Tracklist

01. Intro
02. Acausal
03. Black Metal Isolation III
04. Obscure Pansophism
05. Subconscious Lucifer
06. And Death
07. The Darkness Of Once Was
08. Spirit Halls
09. Dungeons
10. Pan - The Return

De bandnaam Cold Northern Vengeance, en de wetenschap dat het hier om een black metal band gaat; met die combinatie verwacht je natuurlijk Noorse/Scandinavische traditionele black. Niets is echter minder waar. De band (of moet ik zeggen: het duo) is afkomstig uit de Verenigde Staten, en hoewel inderdaad afkomstig uit de cult black metal scene tegenwoordig toch redelijk getransformeerd tot een moderne (post) black metal act. Hetgeen inhoudt dat er de nodige verfijnde en stijlvolle aspecten in de muziek te vinden zijn.

De band bestaat een jaar of tien en bracht in die afgelopen periode demo's, splits, een compilatie daarvan; en 1 volledig album uit (Domination And Servitude, 2008). De planning was om van juist die ene compilatie (Curse, een tape uit 2005) een nieuwe verbeterde versie op cd uit te brengen. Dit leidde evenwel tot een iets uitgebreidere verzameling van ouder demowerk, onuitgebracht materiaal en opnieuw opgenomen tracks over de periode 2002-2010. Een vrij volledig overzicht van wat Cold Northern Vengeance te bieden heeft dus: Trial By Ice.

Na de traditioneel sferische intro track barst de band los met Acausal. Stereotype, maar sterke black metal op traditionele leest geschoeid. Verschillende tempowisselingen zijn bedoeld om het verder traditionele nummer interessant te houden. Met het daaropvolgende Black Metal Isolation III wordt deze lijn doorgetrokken, snelle old school passages worden afgewisseld met sfeervolle, dreigende stukken.

Het etherische Obscure Pansophism vormt dan echt een heel ander geluid. Een soundscape met lichte beats, doet me een beetje denken aan triphop, laat horen dat de band het experiment niet schuwt. Met Subconscious Lucifer (een zogenaamde live in de studio oefenopname) komen we opnieuw terecht in de moderne tijd, waarbij vooral de cleane (verheven) zang opvalt. Een behoorlijk sfeervol nummer, postrock/metal achtig. Met ....And Death wordt deze lijn voortgezet, langzaam maar zeker komen we meer en meer in de 'post' genres terecht.

Terug naar klassiekere sferen gaan we met The Darkness Of Once Was. Uiteraard wel een donkere, spookachtige sfeer, zo eentje waar old school/lo-fi black metal voor bedoeld is. Spirit Halls en vooral Dungeons zijn twee furieus voortrazende tracks, voornamelijk gebaseerd op (rauwe) agressie. Het afsluitende monumentale 14 minuten durende Pan-The Return begint met een mooie akoestische gitaar sectie en laat goed horen wat Cold Northern Vengeance allemaal te bieden heeft. Een mooi uitgesponnen track met een sprookjesachtig einde. Al met al een mooi overzicht dat de diverse gezichten van de band goed naar voren laat komen.

Heathen - Guitar, Vocals, Keyboards

Gemini - Guitar, Bass, Keyboards, Vocals