Loading...

Pharaoh - Bury The Light

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-02-2012

Tracklist

01. Leave Me Here to Dream
02. The Wolves
03. Castles in The Sky
04. The Year of the Blizzard
05. The Spider's Thread
06. Cry
07. Graveyard of Empires
08. Burn With Me
10. In Your Hands
11. The Spider's Thread (reprise)

Vorig jaar in juni besprak ik het tussendoortje Ten Years van de Amerikaanse old school heavy metalband Pharaoh. Daarin schreef ik (onder anderen) dat de band druk bezig was met hun aanstaande vierde album dat later dat jaar zou gaan verschijnen. Later in 2011 wordt dus eind februari 2012, dan verschijnt daadwerkelijk Bury The Light. En uiteraard weer via het specialisten label Cruz Del Sur.

Er blijkt na een bestaan van zo'n vijftien jaar nog altijd de nodige vooruitgang te zitten in de muziek van Pharaoh. Die progressie mogen we in dit geval gerust letterlijk nemen. Hoewel het misschien tegenstrijdig klinkt voor een band die qua stijl voortborduurt op de klassieke heavy (power) metal, bevat die muziek af en toe behoorlijk progressieve elementen. Gebleven is de aanpak van traditionele heavy metal in een duister jasje, toegevoegd zijn toefjes van invloeden die je in zo'n 'beperkt' muziekgenre niet zo gauw verwacht.

Niet dat Pharaoh nu opeens zo modern of uitgesproken progressief klinkt, maar opvallend is wel dat de rechttoe rechtaan stampende power metal gezelschap krijgt van dromerige instrumentale passages, (semi) akoestische stukken en interessante (tempo) wendingen. Dat zorgt er wel voor dat je het album niet al na een enkele luisterbeurt kent, vaker luisteren verdient aanbeveling. Sommige stukken komen in eerste instantie misschien nodeloos druk over, maar de meerdere lagen blijken na verloop van tijd prima te passen.

Leave Me Here To Dream opent lekker stevig en vertrouwd, maar al snel komen de nieuwere invloeden een woordje meespreken. De genoemde toevoegingen geven de muziek echt een meerwaarde, zonder dat de traditionele elementen daardoor ondersneeuwen. De fraaie old school gitaarsolo onderstreept dat laatste, terwijl de tempowisselingen en het verspringen van (drum) ritme een voorbeeld is van de subtiele koerswijziging.

Daarna valt in The Wolves ook het lekkere groovy baswerk me op, zoals het in de traditionele heavy metal hoort. Ook Castle In The Sky dendert in eerste instantie nog lekker verder in het old school verwachtingspatroon, maar halverwege verrast Pharaoh met proggy tussenstukjes. Leuk gedaan!Uiteraard speelt de zang van Tim Aymar onverminderd een rol van betekenis, zijn typische ouderwetse (in de goede zin van het woord) 'high pitch vocals' passen natuurlijk perfect bij deze muziek.

Vooral Year Of The Blizzard barst van een diversiteit aan invloeden. Een intro dat doet denken aan Space Trucking van Deep Purple, gevolgd door slechts akoestische gitaar en zang, uitmondend in een denderende NWOBHM track en wederom afgewisseld met leuke intermezzo's. Pharaoh laat zich hier van zijn meest veelzijdige kant horen. Er zit een passage in die me doet denken aan het latere werk van The Who, met meerstemmige zang en subtiel opgebouwde spanning. Ook oudere Savatage kan regelmatig dienen als referentiepunt, al klinkt Pharaoh meer traditioneel metal en minder 'grotesque'.

En zo kunnen zowel de traditionele heavy metal liefhebber als de iets meer avontuurlijk ingestelde metalfan gebroederlijk genieten van dit album. Snelle headbang power metal, subtiele proggy passages, traditionele zangpartijen, de combinatie van agressie en melodie, een donkere ondertoon: Bury The Light heeft het allemaal.

Tim Aymar - vocals

Matt Johnsen - guitars

Chris Kerns - bass

Chris Black - drums