Loading...

Hypno5e - Acid Mist Tomorrow

Gepost in Reviews door Edwynn op 08-03-2012

Tracklist

01. Acid Mist Tomorrow
02. Six Fingers In One Hand She Holds The Dawn (Part I)
03. Six Fingers In One Hand She Holds The Dawn (Part II)
04. Story Of The Eye
05. Gehenne (Part I)
06. Gehenne (Part II)
07. Gehenne (Part III)
08. Brume Unique Obscurité (Part I)
09. Brume Unique Obscurité (Part II)

Met de intrigerende titel Acid Mist Tomorrow op de evenzo intrigerende voorkant levert het uit Frankrijk afkomstige kwartet Hypno5e haar tweede album af. Zoals wel meer Franse metalproducten is ook dit weer een apart en bijzonder werkstuk geworden. Moeilijk te categoriseren ook. Harde oprispingen van moderne metal en metalcore worden afgewisseld met uiterst sfeervolle, ambiente passages die qua feel meer dan eens doen denken aan de latere Fates Warning. Compleet met de bekende gesamplede gesproken stukken. Dat alles verpakt in een vijftal composities die allen over de tien minuten klokken.

Acid Mist Tomorrow is daarmee een lastige klant om even te doorgronden. Met de koptelefoon achterover gaat er voor de doorbijter een grimmige wereld open. Laat het maar over je heen golven. Als een droom, of nee, een nachtmerrie. En wat is toch de sombere boodschap achter de titel? Acid rain yesterday en acid mist tomorrow misschien? Hoe groot de problemen van gisteren zijn die zijn opgelost, er ligt altijd iets veel ergers op de loer. Dat is een sombere constatering. De luisteraar krijgt in de kleurrijke, elektronisch aandoende ambiente stukken voldoende tijd om dat treurige gegeven tot zich door te laten dringen en flink bij de pakken neer te zitten. Uit de harde stukken spreekt de hoop. Het wakker schudden door de schreeuwende vocalist en de diep doordringende riffs en beukende drums. Wakker worden, er is nog tijd voor verandering! Of nee, toch niet meer. De neerslachtigheid overheerst gedurende de plaat.

Wie zich even concentreert, verkeert onmiddellijk in een hypnosetoestand. Waar het begin en waar het einde van de compositie is, weet je niet meer. En het doet er eigenlijk ook niet toe. De hypnotische ervaring wordt het hevigst in het drieluik Gehenne. Ongetwijfeld vernoemd naar het ontheiligde Dal van Hinnom ten zuiden van Jeruzalem. Een duister stuk dat langzaam op ritualistische wijze toewerkt naar een eerste geweldsuitbarsting. De mysterieuze gesproken stukken houden de luisteraar op het puntje van de stoel.

Het bombastische tweeluik Brume Unique Obscurité besluit deze bijzondere schijf op gepaste theatrale wijze. Versuft blijf je achter. Alle opgedane indrukken loom verwerkend. Nog een keer naar de playknop reiken, loont zeker de moeite. Hypno5e heeft met Acid Mist Tomorrow een indrukwekkende plaat uit waarbij sfeerbeleving belangrijker is dan de songstructuren of de hoeveelheid gave riffs die geteld kunnen worden. Wie van avontuur houdt en een redelijke dosis ambiente tripperij niet schuwt, zou zich best eens aan Acid Mist Tomorrow kunnen wagen. Zelf ga ik gauw op zoek naar het debuut.

Emmanuel Jessua - vocals & guitar

Jonathan Maurois - guitar

Cedric Pages - bass & vocals

Thibault Lamy - drums & samples