Loading...

Collision - A Healthy Dose Of Death

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-06-2012

Tracklist

01. Screamer
02. Going Nuts
03. Fucked Up And Wasted
04. Rock Around The Chopping Block
05. Charming Chicks With A Crucifix
06. My Super Sweet Stalker
07. Machine Girl
08. Feed On Filth
09. Sick Love Story
10. Christ Candy
11. Zombified
12. Dose Of Death
13. The Violence of The Lambs

Hoewel het Limburgse muziekgezelschap Collision volgens mij vrij standaard getagd wordt als grind, hoor ik er toch (ook) hele andere muziek in terug. En wel de crossover van thrash metal en hardcore zoals die in het verleden met verve gebracht werd door acts als D.R.I., S.O.D. en Nuclear Assault bijvoorbeeld. De grondhouding en basisprincipes van de muziek zijn evenwel dezelfde: de combinatie van harde, korte en felle songs, en een gezonde dosis humor. En Collision maakt dan weer een mengvorm van beide subgenres.

Over verleden gesproken, de mannen van Collision zijn natuurlijk zelf ook geen groentjes meer. De band werd al opgericht in het jaar 2000 en is nu met A Healthy Dose Of Death inmiddels aan hun derde 'lang'speler toe. Daarnaast hebben de Limburgers ook al een aardige live reputatie opgebouwd in den lande, dus ervaring kan de heren zeker niet ontzegd worden. En dat hoor je dan ook terug in de muziek. Want ondanks de nodige grappen en grollen wordt er ook gewoon strak en goed gemusiceerd.

Te beginnen met opener Screamer (inderdaad) razen in de hoogste versnelling een dertiental feestdeuntjes voorbij, die garant zullen staan voor een beschaafde moshpit. De titels die erbij horen duiden er op dat de band de meest gevoelige en liefdevolle onderwerpen niet uit de weg gaat. Charming Chicks With A Crucifix, Feed On Filth, Sick Love Story, Zombified en The Violence Of The Lambs bijvoorbeeld bieden ruimte genoeg tot serieuze gespreksstof. Not!

Het zal niet verbazen dat de muziek die daarmee gepaard gaat bol staat van het gegrom, gekrijs, energiek trommelwerk, pruttelende basgeluiden, ziedende riffs en agressieve blasts. De verschillende muzikale invalshoeken van de band zorgen daarbij niet alleen voor een prettig gestoord, maar ook gevarieerd totaalplaatje. Het feit dat de band daarbij de beschikking heeft over twee zangers helpt ook zeker mee, zo horen we afwisselend diepe rioolrochels, pigsqueels en een heldere maar zieke krijs.

Het tempo ligt over het geheel genomen feestelijk hoog, al zorgen sporadische hoemparitmes en de in de introductie genoemde crossover invloeden voor swingende en groovende afwisseling. De woeste death en grind uitspattingen vinden naadloos aansluiting bij landgenoten als Dr. Doom, (waarmee al eens een split gedeeld werd) Rompeprop, Rectal Smegma of Cliteater, terwijl ook Napalm Death geen vreemde voor de leden van Collision zal zijn.

Kortom: Collision staat met A Healthy Dose Of Death garant voor een gezond potje crossover/deathgrind, voorzien van gezellige teksten. Een combinatie die het altijd goed zal doen op de dansvloer van een sfeervol feestje. Voor de liefhebbers en/of andersoortige verzamelaars (Gerben!) komt dit werkstukje later dit jaar ook nog eens uit op vinyl, waarvan zelfs 100 stuks op rood vinyl!

Job van de Graaf - Drums

Luc van Rens - Guitars

Wouter Wagemans - Vocals

Björn Hylkema - Vocals

Boris Janssen - Bass