Loading...

Zatokrev - The Bat, The Wheel And A Long Road To Nowhere

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-08-2012

Tracklist

01. Goddamn Lights
02. 9
03. Rodeo With Snakes
04. Medium
05. The Wheel
06. Feel The Fire pt.1
07. Feel The Fire pt.2
08. The Bat
09. Angels Of Cross

Zatokrev is een band uit Basel, Zwitserland, en bestaat sinds 2002. In 2004 (Zatokrev) en 2007 (Bury the Ashes) werden twee albums uitgebracht, waarna het begon te rommelen in de band. Uiteindelijk blijkt vijf jaar later dat van de oorspronkelijke bezetting alleen zanger/gitarist Frederyk Rotter nog over is; tezamen met een drietal nieuwkomers heeft hij het derde Zatokrev album The Bat, The Wheel And A Long Road To Nowhere in elkaar gesleuteld.

Het album bestaat veelal uit lang uitgesponnen tracks (rond de 9 a 10 minuten) waarin de tijd wordt genomen voor de opbouw van een nummer met bijbehorende spanningsboog, en het neerzetten van een wat melancholische sfeer. Zo is opener Goddamn Lights al een monster van een track, gestoeld op smerige postrock gitaarriffs, getooid met het typische gruizige geluid. De zang lijkt nog het meest op een black metal achtige schreeuw; rasperig, krasserig en qua geluid net zo smerig als het gitaargeluid.

Het mengelmoesje aan invloeden wordt door Zatokrev verwerkt tot een fraai en vooral samenhangend geheel. De muziek bevat elementen uit postrock/black metal, stoner, doom, sludge, psychedelische rock (Rodeo With Snakes) en misschien nog wel meer. Zowel drumwerk, riffs als vocalen zijn redelijk veelzijdig, en worden altijd bijeengehouden door het liedje.

Doomy riffs en trage opbouw (9, Medium, met freaky, noisy middenstuk en The Wheel) worden afgewisseld met iets meer uptempo melodieën zoals bijvoorbeeld in het duo Feel The Fire Pt.1 en Pt.2. Subtiel geplaatst tussen al die lange, trage riffmonsters komt deze variatie precies op tijd. Het album eindigt met wederom twee logge, sombere tracks, waarvan The Bat waarschijnlijk het meest doomy en desolaat klinkt van het hele album. Afsluiter Angels Of Cross bevat in het begin wat speelse, creepy geluidsfragmenten, maar is eigenlijk een heel basic, enigszins progressief (beetje a la Pink Floyd, maar dan wat heavier), maar depressief nummer.

De moderne mix van verschillende donkere muzieksoorten wordt door Zatokrev naar mijn mening heerlijk uitgevoerd. De muziek bevat spanning, en vooral die duistere, zwaarmoedige sfeer waar ik zo van houd; en die als een verstikkende deken over het album heen ligt.

Frédéric Hug - drums

Frederyk Rotter - zang, gitaar

Lucas Löw - bas, zang

Julien Duseyau - gitaar