Loading...

Winterfylleth - The Threnody Of Triumph

Gepost in Reviews door Geert van der Laan op 19-09-2012

Tracklist

1. A Thousand Winters (07:48)
2. The Swart Raven (08:00)
3. Æfterield-Fréon (01:56)
4. A Memorial (07:02)
5. The Glorious Pain (06:35)
6. A Soul Unbound (08:30)
7. Void of Light (05:31)
8. The Fate of Souls After Death (07:26)
9. Home Is Behind (03:15)
10. The Threnody of Triumph (09:03)

Winterfylleth, dat in oud Engels niets meer of minder betekent dan Winter Full Moon, komt reeds voordat het derde jaargetijde haar intrede doet met hun derde studioalbum uit. The Threnody of Triumph geeft een andere draai aan de klassieke vorm van het klaaglied waarin men vroeger op poëtische wijze afscheid nam van de overleden dierbaren. Het vraagstuk naar hoe de Britse bevolking in de geschiedenis dacht over spiritualiteit en hierbij de verbinding van je ziel en lichaam met betrekking tot de overgang naar de dood, komt hierin naar voren. De tien tracks vormen een laatste klaaglied als ode aan het geleide leven bij het oversteken naar het hiernamaals met acceptatie van de verloren geliefden.

Deze achterliggende gedachte klinkt als zware kost en levert zwaarmoedige en ontroerende sferen op. Muzikaal speelt de groep lange black metal nummers waarbij de charme vooral ligt in de melodielijnen die je in vervoering weten te brengen. Bijna ieder nummer opent met tremelo gitaarwerk waar het drumwerk dan vervolgens op inspeelt. Vaak wordt er op blastende snelheid gewerkt waarin de bekkens genoeg klappen krijgen te verduren. A Soul Unbound doet het qua tempo iets rustiger aan maar weet ook hier qua sfeer de juiste snaar te raken.

ÆfterieldFréon en Home Is Behind zijn de twee instrumentaaltjes die het album rijk is en deze blinken echt uit in hun schoonheid. Zo kenmerkt de eerste een gitaargetokkel en violen en bestaat de laatstgenoemde uit schitterend opbouwend gitaargepingel. Wanneer de slotakkoorden in het laatste nummer Threnody Of Triumph worden aangeslagen met kippenvel opleverende synths ter versterking voelt het bijna letterlijk of je lichaam en je ziel opstijgen naar het bovenaardse. Het is prachtig neergezet en het zijn deze momenten die de boodschap van Winterfylleth recht in de roos weten te raken. Op de cover siert overigens een berglandschap met een scheiding tussen ruwer landschap en enkele bomen waar een beekje sereen langs voortkabbelt.

Het meeslepende karakter, de magistrale melodieën en een overweldigende uitvoering geven deze release echte klasse mee. Dit is muziek uit het hart en hiermee dan ook één van de eerste klappers om de lange donkere dagen van de herfst mee door te komen.

Christopher Naughton - Vocals, guitar

Simon Lucas - Drums

Nick Wallwork - Bass, vocals

Mark Wood - Guitar