Loading...

The Casualties - Resistance

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-10-2012

Tracklist

01. My Blood - My Life - Always Forward
02. Behind Barbed Wire
03. Resistance
04. Modern Day Slaves
05. Warriors on the Road
06. South East Asian Rebels
07. Morality Police
08. Brick Wall Justice
09. Always Walk Alone
10. Constant Struggle
11. It's Coming Down on You
12. Life on the Line
13. No Hope
14. Corazones Intoxicados
15. Soul of Fire
16. Voice of the Outcast

Punks Not Dead! De titel van het Exploited debuut blijkt nog altijd een krachtig en graag gebruikt statement binnen de muzikale punkbeweging. Ook The Casualties dragen er graag hun steentje aan bij om te bewijzen dat de punk nog altijd springlevend is. Deze band is in 1990 ontstaan in New York City, en heeft zich laten beïnvloeden door de oude straatpunk van bands als Sex Pistols, Exploited en GBH. The Casualties zijn dus bijna zelf al weer veteranen te noemen getuige de acht full-lengths, drie EP's en drie live albums die tot nu toe zijn verschenen. Het 'oude' punkhart klopt echter nog altijd volop voor die muziek, dus verschijnt er in september 2012 gewoon weer een nieuw album: Resistance.

Ondanks het vorderen van de leeftijd van de bandleden blijkt de woede om misstanden in deze (Amerikaanse!) wereld er niet minder om. Het absurde financiële gekonkel van de banken, politiegeweld tegen vreedzame protesten en de beperking van de individuele vrijheid en privacy van overheidswege moeten er onder anderen aan geloven. In 16 korte, felle en energieke tracks ontketent zich de gekanaliseerde boosheid van The Casualties. Want punk is springlevend, ondanks dat je als rechtgeaard punkband blijkbaar gerust bij een vooraanstaand metal label (Season Of Mist) mag zitten. Zijn de scherpste randjes er dan toch vanaf qua principes? ;-)

Waar in elk geval nog genoeg scherpe randjes aan zitten is de muziek. Ondanks dat de punk tegenwoordig niet meer zo rauw en ongepolijst klinkt als vroeger, en doorspekt is met metal invloeden, is die muziek nog altijd ongemeen fel, barstensvol energie, recalcitrant en opruiend. De zanger slingert de teksten rauw, hard, een tikje hees, maar altijd gemeend z'n microfoon in, in de refreintjes mogen we lekker meebrullen: Resistaaaance, whohoho! Die kant van de punk zal wel nooit verloren gaan, net als de politieke betrokkenheid natuurlijk.

Ik denk dat er ook voor de metalliefhebber genoeg te genieten valt van een album als Resistance, de grenzen tussen punk, hardcore en metal zijn in de loop der tijden redelijk vervaagd. Wanneer een album als dit dan ook nog eens een vette, moderne productie meekrijgt, en er zelfs af en toe eens een old school gitaarsolo voorbijscheurt (Modern Day Slaves), is er geen reden meer om op voorhand dit album links te laten liggen. Na een kleine 40 minuten is het album voorbij en blijf ik moegestreden en murwgeramd verdwaasd achter.

Ok, m'n favoriete muziek is het niet, maar het is zeker geen straf om eens zo'n authentiek punk/hardcore album te beluisteren. Al moet ik eerlijk bekennen dat de nummers onderling voor mij persoonlijk vrij weinig van elkaar verschillen. De kracht zit 'm dan eerder in de opeenvolging, de volharding in de geuite woede; en die klinkt in het geval van The Casualties nog altijd oprecht.

Jorge- vocalsRick - bassMeggers- drumsJake - guitar