Loading...

Nine Covens - On The Dawning Of Light

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-12-2012

Tracklist

01. Origin of Light
02. As Fire Consumes
03. At The Ocean’s Strand
04. The Mist of Death
05. The Fog of Deceit
06. To Quench A Raging Flame
07. White Star Acception
08. Over The Ocean’s Way
09. A Burning Ember

Nine Covens is een Brits black metal gezelschap waarvan de leden blijkbaar graag anoniem willen blijven. Het verhaal wil dat het zou gaan om leden van bekendere acts, maar daar kan ik verder niks over vinden, dus behelpen we ons maar met de initialen van de muzikanten. Wat wel zeker is, is dat Nine Covens hun tweede album On The Dawning Of Light (na debuut … On The Coming Of Darkness van ruim een jaar geleden) hier voorstelt.

Dat eerste album blonk niet uit door inventiviteit of een opwindende presentatie. Snelle eenzijdige black metal, op klassieke leest geschoeid. Minder kon het gelukkig niet, dus maakt Nine Covens met On The Dawning Of Light de spreekwoordelijke groei door, en gaat wat creatiever, en vooral minder eenvormig te werk. De felheid en overwegend snelle muziek zijn gebleven, maar de tempowisselingen tussen de diverse nummers zorgen voor relevant meer variatie op dit album. Sommige stukken zijn zelfs haast pakkend te noemen, zoals As Fire Consumes, dat daarnaast lekker gitaarwerk bevat.

Vooral de atmosferische passages doen in dit opzicht veel goeds. Het gitaarwerk laat zich af en toe lekker uitwaaieren, en er wordt serieus werk gemaakt van het opbouwen van sfeer. Dit komt het best naar voren in de uitermate slepende track The Mist Of Death, jammer dat de band dit niveau niet het hele album lang aan kan. Er staan op On The Dawning Of Light dan toch net te veel tracks die aanzienlijk minder weten te boeien (zo valt The Fog Of Deceit wel erg tegen na The Mist Of Death), waardoor toch het gevoel van wisselvalligheid overheerst. Ik heb dan ook (nog) niet het gevoel dat Nine Covens zich weet te onderscheiden van andere bands in dit genre. Let wel: slecht is het niet, alleen niet bijzonder genoeg om de hoge verwachtingen, vooral uit de Britse muziekpers, waar te maken.

C.N. – zang

P.R. – gitaar

S.G. – bas

B.M. – drums