Loading...

The Sorrow - Misery Escape

Gepost in Reviews door Edwynn op 01-12-2012

Tracklist

01. Retracing Memories
02. The Escape
03. Burial Bridge
04. My Oblivion
05. A Reason
06. Buried In The Deep
07. A Thin Red Line
08. Perspectives
09. Lost Chapters
10. Dead Home
11. Follow The Lights

Het Oostenrijkse The Sorrow is met Misery Escape alweer toe aan haar vierde album. De band beweegt zich in de slipstream van de stortvloed aan hippe metalcorebands die aan populariteit wonnen door de voortrekkersrollen van bands als Killswitch Engage en Trivium. Waar veel bands een beetje afstappen van de oorspronkelijke obstinaatheid en heaviness maakt The Sorrow er haast een missie van om Triviums Ascendancy van een tweelingbroertje te voorzien.

Op zoek naar de goede balans tussen bruutheid en melodie heeft de band dit voorbeeld dan ook veel te veel in het hoofd gehad. Nummers als Retracing Memories, Burial Bridge en A Reason bedienen zich allemaal van hetzelfde recept. De nummers openen veelal met zwaar aan de Bay Areathrash herinnerend melodieus gitaarwerk dat doorbroken wordt door de uitzinnige krijs en schreeuwwerk van Tobias Schädler die na enkele zinnen overschakelt naar een melodieus gezongen brug of refrein. De intonatie en klankkleur vertonen haast bizarre overeenkomsten met grote voorbeeld Matthew Heafy. Het kunstje beheerst hij tot in de perfectie. Dat wel. Net zoals dat het verzorgde en gedetailleerde gitaarwerk ook heus wel uitnodigt tot een potje luchtgitaar.

Je kunt het ook allemaal van de andere kant bekijken. Trivium en ook de aanverwante voortrekkers zijn heden ten dage behoorlijk van hun oorspronkelijke sound afgeweken en/of komen veel gepolijster voor de dag. In dat opzicht laat The Sorrow nog eens fijntjes horen hoe het ook alweer begon met de opmars van de metalcore. Want eerlijk is eerlijk. Eigenlijk is er kwaliteitstechnisch gezien niets op Misery Escape aan te merken. Het bevat tof spel vervat in alleszins redelijke doch ietwat voorspelbare nummers. Het is alleen in alles een kopie van Ascendancy.

Het spelplezier en het vakmanschap zeggen mij dat er veel meer in de band zit. Een incidentele eigenwijze lick verraadt dat er met enige moeite best wel eens een album met een eigen gezicht zou kunnen komen. Tot die tijd is er Ascendency deel zoveel. Voor de liefhebbers van dat album en die tijd is er meer dan voldoende op Misery Escape te beleven.

Mätze - zang, gitaar

Andi - gitaar

Tobi - bas

Dominik - drums