Loading...

Kylesa - From the Vaults Vol. I

Gepost in Reviews door Edwynn op 27-12-2012

Tracklist

01. Intro
02. Inverse
03. 111 Degree Heat Index
04. Between Silence and Sound II
05. Paranoid Tempo
06. End Truth
07. Bottom Line II
08. Wavering
09. Bass Salts
10. Drained (Buzzov•en)
11. Set the Controls for the Heart of the Sun (Pink Floyd)
12. Drum Jam

Als de onophoudelijk opwaaiende stofwalmen een eind maken aan het soepele draaien van de motor in het vehikel waarmee je de woestijn trachtte te doorkruisen en je moet de rest van de weg met de benenwagen afleggen, kun je de barre ervaringen die de Amerikaanse sludgers van Kylesa aan haar geluidsdragers toevertrouwt aan den lijve ondervinden. Een kiezelharde onderneming die na verloop van tijd hallucinogene visioenen in fysiek onbereikbare fata morgana’s oproept. Hoewel afkomstig uit het subtropische Georgia perst de band al een dikke tien jaar lang het woestijnzand en stof van Het Grote Bekken door je speakers naar buiten. Die tien jaar wordt gevierd met een verzamelaar dat de weinig fantasievolle titel From The Vaults vol. I meegekregen heeft. Zo’n titel impliceert natuurlijk wel weer het mooiste dat een verzamelaar kan zijn: een verzameling van zeldzaam of niet eerder uitgebracht spul dat ergens op een plank, hoe toepasselijk ook, stof lag te happen.

Kylesa is een band die, hoewel altijd sludge, een beetje vanuit de punk/crusthoek naar de meer psychedelische stonerhoek is gedreven. De blikvangers zijn de twee drummers die de band in de gelederen heeft. Op plaat merk je daar maar weinig van. Wel staan de drums altijd lekker prominent in de mix. Het materiaal dat op From The Vaults vol. I terecht is gekomen stamt uit de periode tussen 2005 en 2012. Dat betekent dus dat het gebodene stilistisch redelijk in lijn ligt met de reguliere albums.

Wat opvalt aan deze verzamelaar is dat het ondanks dat de nummers tijdens hele verschillende sessies zijn opgenomen, de coherentie van een normaal album bevat. Het begint met een stemmig intro en verderop treffen we nog zo’n strategisch geplaatst intermezzo aan. Met lustig ronkende nummers als Inverse en 111 Degree Heat Index begeeft Kylesa zich op vertrouwd maar waardevol terrein. Via het wat lichtvoetigere Paranoid Tempo tuimel je naar de het stuggere Bottom Line II. Binnen die keur aan variatie blijven steevast dezelfde kenmerken overeind: de fuzzy gitaren en de schreeuwerige vocalen en natuurlijk de zwierige duo-drumparijen.

Voordat een Drum Jam gimmick het feest mag besluiten, treffen we nog een tweetal covers aan. Allereerst worden de grondleggers van de sludge Buzzov•en geëerd met een interpretatie van Drained. En vervolgens krijgen we een alleraardigste uitvoering van Pink Floyd’s Set The Controls For The Heart Of The Sun voorgeschoteld. Een nummer dat fantastisch past binnen het Kylesa oeuvre.

From The Vaults vol. I is dus een verzamelaar die waar voor je geld biedt. Geen materiaal dat op reguliere albums is verschenen, maar allemaal dingen die nog op de plank lagen of enkel als zeldzaamheid verkrijgbaar waren. En dat alles is opgebouwd als een gewoon studioalbum. Vol II kan wat mij betreft niet snel genoeg komen. De liefhebber weet genoeg.