Loading...

Finsterforst - Rastlos

Gepost in Reviews door Edwynn op 07-12-2012

Tracklist

01. Nichts als Asche
02. Fremd
03. Am Scheideweg
04. Stirbt zuletzt
05. Ein Lichtschein
06. Rast
07. Flammenrausch

Zomaar een ochtend in een ver verleden. De ontwakende zon laat haar eerste stralen het Zwarte Woud aanraken. Een dikke mistsluier ligt tussen de bergen gedrapeerd. Als de mist optrekt, is het alsof de grillige rotspieken en de met rijp belegde dennenbomen de grauwe sluier langzaam aan flarden scheuren. Vanaf dat moment hebben de Keltische strijders op de hellingen de blinkende harnassen van de Romeinen in hun vizier. Een bloederig treffen is nakende. Rusteloze gezichten. Zwetende handen. Allen zijn dapper maar toch onzeker of de dag overleefd zal worden. Totdat de strijdhoorns schallen en hun onverbiddelijke echo’s door het woud weerklinken. Dan rest alleen nog de rode waas die de hitte van de strijd met zich meebrengt

Zomaar een visioen dat Rastlos met zich meebrengt. Rastlos is het derde album van de zevenkoppige folkmetal band Finsterforst. Afkomstig uit het Duitse Zwarte Woud uiteraard. De mysterieuze natuur aldaar levert de inspiratie voor een werkstuk waarin het bijvoeglijk naamwoord ‘episch’ nog eens aan iedereen uitgelegd wordt. Want Finsterforst levert geen half werk wat dat betreft. Geen melige bierdrinksongs waarop de hoempapa in de gelagkamer gedanst kan worden, maar lang uitgerekte battlesongs die uiterst respectvolle schatplichtigheid tonen aan de latere Bathory en het Finse Moonsorrow.

Ofschoon er afgezien van een tweetal wonderschone intermezzo’s geen nummer onder de tien minuten klokt, houdt Finsterforst niet van langzaam opbouwen. Voordat je er erg in hebt zit je midden in de heroïsche melodieën en opzwepende ritmen waarop de vocalisten Olli Bern en Johannes Joseph hun verhaal ontvouwen. Bern is er voor de ruwe blackachtige vocalen en Joseph is er voor de galmende Quorthoninterpretaties. Bij vlagen levert dit betoverende passages op. Johannes Joseph hanteert ook nog eens de accordeon en die weet hij op precies de juiste momenten in te zetten. Met een sterke authentieke uitwerking als gevolg. Ook een heuse hoornsectie duikt af en toe op om het zwaardgekletter op imposante wijze kracht bij te zetten.

Het heeft geen zin om krenten uit de pap te halen. Nummers als Nichts Als Asche, Stirbt Zuletzt of afsluitende Flammenraush zijn allen voorzien van de registers waar ik de vorige alinea wat over trachtte te vertellen. Rastlos is een must have voor liefhebbers van het black/pagangenre. De enige kritiek die je zou kunnen hebben, is dat de nummers wat obligaat en wellicht wat inwisselbaar zijn. Daar staat tegenover dat de magische uitwerking dusdanig geslaagd is dat er met recht gesproken kan worden van een ronduit verslavend album. Liefhebbers weten genoeg.

Tobias Weinreich - Bass

Simon Schillinger - Guitar, vocals

Sebastian "AlleyJazz" Scherrer - Keyboards

Johannes Joseph - Accordion, vocals

David Schuldis - Guitar

Cornelius "Wombo" Heck - Drums, vocals

Oliver Berlin - Vocals