Loading...

Centurian - Contra Rationem

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-02-2013

Tracklist

01. Thou Shallt Bleed for the Lord thy God
02. Crown of Bones
03. Feast of the Cross
04. Judas Among Twelve
05. Antinomian
06. The Will of the Torch
07. Sin Upon Man
08. Damnatio Memoriae
09. Adversus

In den beginne was er: Inquisitor. Ontsproten uit de vruchtbare Veluwse gronden, onderdeel van de Nederlandse 'bible belt' (denk in dit geval aan de regio Harderwijk, Ermelo, Putten, Nijkerk) ontstond een extreme death metal band die zich nadrukkelijk en bewust afzette tegen de eigen (religieuze) omgeving. Antichristelijk, occult, maar bovenal snoeihard maakte deze band Nederland onveilig gedurende de jaren 1992 – 1996. Na het uiteenvallen van Inquisitor in 1997 werd door enkele leden uit de as van deze band voortgeborduurd onder de naam Centurian.

Met redelijk succes: er verschenen twee albums (Choronzonic Chaos Gods in 1999 en Liber Zar Zax in 2001), opnieuw uitpuilend van de brute death metal, en behoorlijk goed ontvangen in de scene. Maar ook deze incarnatie van de band was geen lang leven beschoren. Wisselingen in de line-up leidden in 2002 / 2003 (opnieuw) tot het oprichten van een nieuwe band: Nox, en het (tijdelijke) einde van Centurian. Inmiddels zijn we aanbeland in 2012 en staat Nox 'on hold', want tegenwoordig is ook Centurian weer nieuw leven ingeblazen; met de vier zelfde bandleden die ook Nox bevolk(t)en. Bent u er nog? Om een lang verhaal niet nodeloos ingewikkeld te maken: op 28 januari 2013 verscheen er, twaalf jaar na het vorige, een splinternieuw album van Centurian, getiteld Contra Rationem.

Het album bevat 'slechts' een half uurtje muziek, maar dat is in dit geval ook precies genoeg; ten eerste qua intensiteit, en ten tweede om te laten horen dat Centurian helemaal terug is van nooit weggeweest. Wat dat betreft had dit album net zo goed een nieuw album van Nox kunnen zijn. Het ietwat drukke / chaotische geluid, en dan vooral het gitaarwerk van Rob Oorthuis, is en blijft behoorlijk herkenbaar, juist dat zorgt er voor dat Centurian / Nox enigszins een eigen smoel heeft. Daarbij ook complimenten voor brulboei Niels Adams (tevens Prostitute Disfigurement), die elke lettergreep uitrochelt alsof het z'n laatste ademstoot is. En nu ik toch bezig ben: drummer Seth van der Loo is samen met z'n ritmesectiemaatje bij Severe Torture, bassist Patrick Boleij, verantwoordelijk voor de kneiterharde ondergrond waaroverheen al dit geweld kan plaatsvinden.

De nummers worden er overwegend in de hoogste versnelling uitgeramd, veel ruimte voor subtiliteit is er niet in de boze wereld van Centurian. Elke willekeurige track blaast je van je stoel, klein nadeel daaraan is dat de meeste tracks in al dit geweld redelijk inwisselbaar zijn. De band blijkt nog altijd behoorlijk geïnspireerd door oudgediende Amerikaanse voorbeelden als Angelcorpse en het oudere Morbid Angel, waarmee ze de lompe ritmes, duistere / occulte sfeer en smerige grunt gemeen hebben. De liefhebber weet genoeg en heeft dit brute werkstukje al in huis; iedere andere mogelijk geïnteresseerde raad ik met klem aan deze muziek eens tot zich te nemen, want het is een knap staaltje extreme death metal van vaderlandse makelij.

Rob Oorthuis - guitars

Seth van de Loo - drums

Niels Adams - vocals

Patrick Boleij - bass