Loading...

Voivod - Target Earth

Gepost in Reviews door Edwynn op 16-01-2013

Tracklist

01. Target Earth
02. Kluskap O'Kom
03. Empathy for the Enemy
04. Mechanical Mind
05. Warchaic
06. Resistance
07. Kaleidos
08. Corps Étranger
09. Artefact
10. Defiance

De post-apocalyptische krijgsheer, oftewel Voivod, marcheert weer als vanouds door de zwartgeblakerde straten van een door een nucleaire aanval verwoeste stadskern. Geflankeerd door zijn IJzeren Brigade die ditmaal de vorm hebben van sinister ogende zwevende zwarte bollen. In elkaar gezet door de moordende technologie die ooit een eind maakte aan de heerschappij van de Voivod. Nu is hij dus terug. Onverwacht. En omdat hij wijzer is geworden sinds de dagen van twist met de wrede Korgull, is hij gevaarlijker dan ooit. Het doelwit is een ieder die hem de voet tracht dwars te zetten. Oftewel de gehele aarde. Voivod is terug met een nieuw begin: Target Earth.

Tijdens de opnamen van Katorz in 2005, stierf de ondergewaardeerde gitarist Denis 'Piggy' d’Amour aan kanker. Zijn geschifte gitaarwerk bepaalde voor een groot deel waar Voivod muzikaal voor stond. Er was nog veel materiaal van de man voorhanden. Zoveel dat er nog een album mee gevuld werd. In 2009 zag Infini het levenslicht en die plaat ging vergezeld met de boodschap dat dit de allerlaatste Voivod zou zijn. Ondertussen werkte de band verschillende shows af met voormalig Martyrgitarist (de Canadese dus) Daniel Mongrain. Dat beviel zo goed dat de focus dan toch verlegd werd naar een gloednieuw album. Het resultaat heet Target Earth. Een album zonder de kenmerkende aanwezigheid van Piggy maar wel met originele bassist Blacky, die de achtergelaten plaats van Jason Newsted opvult en verder natuurlijk drummer Away en zanger Snake.

Om maar met de deur in huis te vallen: Target Earth is een album waar de fans mee weg gaan lopen. Ofschoon Voivod nooit teleurstelde, is het zestiende album precies het album dat het beste aansluit op Nothingface, het laatste album uit de klassieke Voivodperiode. Daniel Mongrain moet zich als als een vis in het water voelen binnen de Voivodgelederen. Want hij weet het geluid van Piggy op sublieme wijze te conserveren en uit te bouwen met eigen accenten. Het dromerige Empathy For The Enemy is daar een uitstekend voorbeeld van.

U zag het woord dromerig en zweverig voorbij komen. Daarmee breekt Voivod weer enigszins met de directere aanpak van Katorz en Infini. Toch is Target Earth een op en top metalalbum. Het combineert elementen uit de Dimension Hatröss/Nothingface dagen met elementen uit de wat meer afwijkende Angel Rat en Outer Limit albums. Dat levert boeiende muzikale sci-fi avonturen zoals het epische Mechanical Mind en het kleurrijke Kaleidos. Ruimte voor compact in your face werk is er ook in de vorm van bijvoorbeeld Resistance of het intrigerende Kluskap O'Kom.

Knotsgekke ritmes, mechanisch gitaarwerk de rafelige en snerende zang van Snake. Alle elementen die voor Voivodadepten vertrouwd zijn, zijn verpakt in frisse nieuwe songs. Voivod was altijd een beetje aquired taste, maar wie deze band een warm hart toedraagt heeft met Target Earth volgens mij de klapper van 2013 nu al in handen.