Loading...

SepticFlesh - Mystic Places of Dawn

Gepost in Reviews door Edwynn op 19-01-2013

Tracklist

01. Mystic Places of Dawn
02. Pale Beauty of the Past
03. Return to Carthage
04. Crescent Moon
05. Chasing the Chimera
06. The Underwater Garden
07. Behind the Iron Mask
08. (Morpheus) The Dreamlord
09. Mythos (Pt 1 Elegy – Pt 2 Time Unbounded)
10. Erebus
11. Another Reality
12. Temple of the Lost Race
13. Setting of the Two Suns

Het uit Griekenland afkomstige duivelscombo SepticFlesh bestookt ons al sinds de vroege jaren negentig met een mengsel van symfonische death en black metal met veel aandacht voor betoverende melodieën. De laatste paar albums kenmerken zich door vooral door het meer en meer aandikken van het orkestrale aspect voor zover het budget dat toelaat. Daar moet je van houden. Ik zoek graag naar balans. Die balans was in ieder geval wel aanwezig op het debuut Mystic Places Of Dawn. Toevallig heeft Seasons Of Mist de rechten weten te bemachtigen op de eerste vijf albums van SepticFlesh. Om dat te vieren worden die albums vanaf nu één voor één uitgebracht zodat een ieder weer lekker warm gemaakt is voor het in april te verschijnen nieuwe album.

Voor wie nog onbekend was met het vroegere SepticFlesh werk is deze re-release vrij compleet. Je krijgt het in 1994 verschenen debuut en de uit 1991 stammende EP Temple Of The Lost Race in één package. SepticFlesh klinkt op deze uitbraaksels behoorlijk primitief, maar vergis je niet. Het gebrek aan budget weerhield deze heren er beslist niet van om te beknibbelen op creativiteit. Voor de generaties die gewend zijn om louter top notch producties voorgeschoteld te krijgen, zal het best even slikken zijn wanneer het de gruizige riffs en het holle drumgeluid de speakers uit komen rollen. Het klinkt alsof het in de diepste catacomben van de Akropolis is opgenomen terwijl de microfoons buiten stonden. Wie verder luistert, zal ontdekken dat rituele doodscantaten zoals het uitgesponnen Crescent Moon en het serene The Underwater Garden verduiveld sterke en afwisselende composities zijn. Die zouden toch in staat moeten zijn om je in een verstikkende wurggreep te krijgen met hun duistere charmes.

Wat ik alleen niet begrijp met die re-releases, is het waanidee om het oorspronkelijke artwork te laten varen. Is dat iets juridisch ofzo? Of zijn er echt mensen die die lelijke photoshop rommel mooi vinden? De oorspronkelijke uitgave werd nog gehuld in een hoes met de afbeelding van een schone dame die bemind wordt door een kwaadaardige duivelsfiguur. De heruitgave uit 2002 ging vergezeld door een paar oerlelijke photoshoptieten. En waar deze Season Of Mist uitgave mee op de proppen komt, is al helemaal om te huilen. Waarom kunnen heruitgaves niet zo dicht mogelijk bij hun originelen gehouden worden. Daarmee blijft de geschiedenis intact.

Hoe dan ook, de muziek blijft het enige dat echt telt. Daar is niet veel mis mee. Wel even leren leven met die Spartaanse productie. Uiteindelijk heeft dat heeft toch echt wel meer charme dan veel van die volgepropte producties van nu. Zeker als de composities zo rijk ingekleurd zijn zoals op Mystic Places Of Dawn. Kortom, een goede zaak dat het oude SepticFlesh materiaal weer voorhanden is.

Spiros Antoniou - Bass, vocals

Christos Antoniou - Guitars, keyboards / samples / orchestrations

Sotiris Vayenas - Guitars, (clean) vocals, additional keyboards

Kostas Savvidis - drums (session)