Loading...

Rotten Sound - Species at War

Gepost in Reviews door Edwynn op 14-02-2013

Tracklist

01. Cause
02. The Game
03. War
04. The Solution
05. Salvation
06. Peace

Rotten Sound bestaat dit jaar maar liefst twintig jaar. En al die jaren volhardt deze Finse band in het smeden van bikkelharde grindcore met ook ruimte voor death metal en wat crust. In al die jaren bracht men zes langspelers (nou ja, lang...?) uit en daarnaast, zoals het een echte grindcoreband betaamt, een karrevracht aan EP’s. Ook de nodige splitalbums mogen niet ontbreken in de discografie van de band. Het twintigjarige jubileum wordt gevierd met opnieuw een EP. Het ding heet Species Of War en het is een acht minuten durende ode aan oorlog en vernietiging geworden.

Oorlog is in veel gevallen een gebeurtenis waarin de politieke aspecten het grootste gedeelte van de tijd wegkapen. De oorlogshandelingen hoeven over het algemeen wat minder lang te duren. Hiroshima en Nagasaki werden in een oogwenk met de grond gelijk gemaakt. Rotten Sound doet er acht minuten over om zes raketten in je porem te schieten. Zes gewelddadige hoofdstukken die gezamenlijk verhalen over de verschrikkingen van de krijgskunst.

Species At War laat op het muzikale vlak ondanks haar bloedagressieve inborst ook een verrassend veelzijdig gezicht zien. Opener Cause slaat vanuit het niets een krater in je achtertuin door middel van knetterende blaststukken en door bruut bas- en gitaarwerk opgeluisterde krankzinnigheid. Brulboei Keijo Niinimaa, die bij Nasum de plaats achter de microfoon mocht innemen tijdens hun Farewell tour, schreeuwt, grunt en kotst de naargeestige boodschap over je nietsvermoedende karkas uit. Salvation daarentegen, kenmerkt zich door een stapeltje pittige grooves op een gelijkwaardig intensiteitsniveau te etaleren.

Rotten Sound is qua stijl wel behoorlijk schatplichtig aan illustere namen uit de oudheid zoals Napalm Death en Repulsion, maar dat is helemaal niet erg als je zo’n krachtig en afwisselend grindeepeetje op de mat legt. De productie is ook nog eens uitstekend. Het gitaargeluid is lekker zwaar en doet bij vlagen denken aan de oude Zweedse Sunlightproducties. Species At War is daarmee een prima old-school grindbombardement dat best gehoord mag worden.

Keijo Niinimaa - Vocals

Mika Aalto - Guitar

Sami Latva - Drums

Kristian Toivainen - Bass[