Loading...

Death Wolf - II: Black Armoured Death

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-02-2013

Tracklist

01. Noche De Brujas
02. World Serpent
03. Lord Of Putrefaction
04. Darkness Of Hel
05. Sudden Bloodletter
06. Malice Striker
07. Night Stalker
08. Luciferian Blood Covenant
09. Black Armoured Death
10. Death Wolf March
11. Little Black Angel
12. Snake Mountain
13. Rothenburg

Death Wolf lijkt een nieuwe band, maar is dat eigenlijk niet, de muzikanten die deze band bevolken zijn ook niet allemaal even 'nieuw'. Een der oerleden / mede oprichters van black metalband Marduk, Morgan (Håkansson) heeft onder de naam Devils Whorehouse een horror punkband opgericht in het jaar 2000. Begonnen als een Misfits / Samhain coverband kwam er ook al snel eigen materiaal, waaronder twee volledige albums. In 2011 werd besloten de naam te veranderen naar Death Wolf, gewoon met dezelfde bezetting, geen nieuwe band dus. Ook in 2011 verscheen het 'eerste' album Death Wolf, in februari 2013 opgevolgd door II: Black Armoured Death.

De muzikale richting is eigenlijk wel hetzelfde gebleven, al is de oorspronkelijke horrorpunk iets meer vermengd met traditionele, enigszins obscuur / occult klinkende, heavy metal (albumopener Noche De Brujas, Darkness Of Hel). De nummers zijn ook wat minder punkerig kort en bondig uitgevallen, waardoor wel een iets andere structuur is ontstaan. Natuurlijk zijn de rauwe, puntige rechttoe rechtaan nummertjes er nog wel (World Serpent, Sudden Bloodletter, Black Armoured Death), maar er is zeker ook hele andere muziek te horen.

Zo zijn Lord Of Putrefaction, Death Wolf March en vooral Rothenburg eenvoudigweg te beschouwen als doom metal, geen punk te bekennen dus, eerder het tegenovergestelde. Heerlijke luistermuziek met een lekker gitaarlijntje, heavy trommelwerk en gevarieerde zang, van lieflijk clean tot boos gekrijs. Al zitten er wat mij betreft aan die cleane zang wel wat haken en ogen, maar dat terzijde. Voor de afwisseling voldoet het prima.

Verder zou ik zeggen dat de rest van de nummers zo'n beetje tussen de genoemde stijlen in zitten. Veelal langzame, sferische (doom) metal, daarnaast hoor ik ook wel wat postrock invloeden, vooral in het gitaargeluid. Daarmee is II: Black Armoured Death vooral een erg donkere plaat geworden, die qua sfeer wat lijkt aan te willen sluiten bij de heersende occulte rock / metal hype (Luciferian Blood Covenant). Ook doet de muziek me af en toe wel denken aan de begintijd van Type O Negative, ook daar werden brute hardcore, sferische en doomelementen naar hartenlust vermengd. Daarnaast mag ter vergelijking ook Danzig niet ontbreken, wat eigenlijk wel logisch is gezien het Misfits / Samhain cover verleden van de band.

Qua niveau zou ik Deathwolf toch wel een stuk lager inschatten dan genoemde bands en stromingen. De stijlverandering zou de naamswijziging naar Deathwolf verklaren en vergoelijken, qua uitvoering is er voor deze band nog veel te winnen. Bijvoorbeeld door wat meer creativiteit in de songwriting toe te passen (zo is Little Black Angel wel erg saai), daarnaast door duidelijker te kiezen voor een bepaalde of in elk geval eigen stijl. Ik ben bang dat de band nu tussen wal en schip beland, of simpelweg al heel snel in de uitverkoopbakken.

Maelstrom - vocals

Morgan - bass

Makko - guitar

Hrafn - drums