Loading...

The Amenta - Flesh is Heir

Gepost in Reviews door Edwynn op 13-04-2013

Tracklist

01. Flesh is Heir
02. Ego Ergo Sum
03. Teeth
04. A Womb Tone
05. Obliterate's Prayer
06. Sewer
07. The Argument
08. Cell
09. Disintegrate
10. A Palimpesest
11. Tabula Rasa

De geschiedenis van The Amenta brengt ons terug naar alweer 1997. De band Crucible Of Agony wordt dan nabij Sydney opgericht en speelt dan eigenlijk alleen nog maar black metal. Het duo Erik Miehs en Timothy Pope realiseert zich echter in 2002 dat het black metalstigma veel te beklemmend is voor de ruimdenkende geesten die ze zijn en besluiten dientengevolge hun horizon te verbreden. Dat gaat gepaard met een logische naamswissel. Vanaf dan heet de band The Amenta. De van onder anderen Ruins bekende drummer Dave Haley maakte destijds ook deel uit van de line-up.

Het debuut Occasus verscheen in 2004 en stond bol van de grensverleggende industrial death/grind. Het album kwam ze op de beste nieuwkomers van dat jaar te staan zoals verkozen door Kerrang magazine. 2013 is het jaar waarin het derde volwaardige album Flesh Is Heir verschijnt. En met een grotendeels andere bezetting dan in 2004 probeert de band opnieuw de extreme metalgrondvesten flink te laten schudden.

De stijl van The Amenta laat zich niet heel gemakkelijk in een hokje stoppen. Of het nu black, death of mathcore is. Het maakt allemaal niet uit. Het gaat gewoon in de blender en het komt er als een gesmeerde, nou ja, soort van, uit beton gegoten smoothie weer uit. Het titelnummer opent bijvoorbeeld met een archetypisch Zweeds death metalmoment met een hoog hymnegehalte. Vervolgens verstrengelt dat moment zich heel behendig met wat ongemakkelijke kille industrial. Verrassend is dat het ondanks de bruutheid best prettig in het gehoor ligt. Dat is in The Argument bijvoorbeeld wel even anders. Dat nummer hakt er niets ontziend op los met brute brokken grind en mathcore. Met kalme tussenstukken ertussen zodat het net is alsof je van de rand van de orkaan naar het oog wordt gebracht en dan weer aan de andere kant de orkaan uitgekieperd wordt.

De bonte verzameling van stijlen maakt van Flesh Is Heir beslist een boeiende onderneming. Er is veel afwisseling te bespeuren. De knuppelende geweldsgolven worden vaak, zij het kort, onderbroken door kalmere, meeslepende passages. Voor de avontuurlijk ingestelde metalliefhebber, is The Amenta’s Flesh Is Heir dan ook een onbetwiste aanrader.

Cain Cressall - Vocals

Timothy Pope - Samples, programming

Erik Miehs - Guitar

Dan Quinlan - Bass

Robin Stone - Drums