Loading...

Russkaja - Energia!

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-04-2013

Tracklist

01. Eenergia
02. Barada
03. Radost Moja
04. Autodrom
05. Istanbul
06. Violina Mia
07. Kartuli Vino
08. Surrealnaja
09. Dikije Deti
10. Ajajaj
11. Tanzi Tanzi
12. Sorry

Een metalhead die de Kazatchok danst met een polka fan ziet er waarschijnlijk wat vreemd uit, maar mocht dit zo uitkomen verzorgt Russkaja er de soundtrack bij. Dit gezelschap brengt een op papier onwaarschijnlijk klinkend mengsel van polka beats, thrash metal, jazz en Frank Zappa achtige rock, met bijbehorende humor inderdaad. "Russische Turbo Polka Metal" noemen ze het zelf, en is naar eigen zeggen het resultaat van een smeltkroes van een groep Russen, Oekraïners en Oostenrijkers; bij elkaar gekomen in Wenen, maar met een vette Russische knipoog.

Na meer dan 300 concerten sinds 2006 over heel Europa en veel succes in met name Oostenrijk en Duitsland, kwam de doorbraak met vier concerten op Wacken Open Air. Deze optredens werden gevolgd door shows op het Chiemsee Reggae Festival, Nova Rock en festivals voor wereldmuziek en jazz, en meer dan 30 festivals op het hele continent alleen al vorig jaar. Het tekent de veelzijdigheid en de bijzondere status van deze band, die daarmee maling heeft aan elke vorm van hokjesgeest. En daarmee een twijfelgeval voor een site als deze. Waarom dan toch aandacht voor deze band? Wel, Russkaja zit bij Napalm Records, dus zou toch een behoorlijk rock en/of metal gehalte moeten bevatten.

Het nieuwe album is het derde van de band, en heet Energia!, hoe toepasselijk, want energiek is deze muziek zeker. Naar hartenlust wisselt de band van rockende polka (Energia) via melancholieke reggae (Barada) naar uptempo dixieland meets ska (Radost Moja, met vrolijke blazers). De teksten wisselen net zo makkelijk mee, zelfs binnen een nummer, zo horen we in elk geval Russisch, Duits en Engels (en volgens mij ook nog Frans in Ajajaj). Thrash metal riffs horen we in het begin van Autodrom, wederom met blazers, aanstekelijk feestgedruis en een nerveus viool / blazer duel. Overigens blijkt het daarbij te gaan om een zogenaamde potete, een unieke hybride van trompet en trombone.

Al met al is het een explosieve muzikale potpourri die de luisteraar voorgeschoteld krijgt, want met bovengenoemde voorbeelden uit de eerste paar tracks zijn nog niet eens alle elementen genoemd. Het is maar dat u een idee krijgt, want bijvoorbeeld ook funk, Russisch / Slavische folklore, Oosterse melodieën (Istanbul) en pure thrashriffs (Tanzi Tanzi) komen nog voorbij, al dan niet in combinatie met elkaar. Wanneer je er gevoelig voor bent is dit feestmuziek bij uitstek. Paar biertjes in je mik en gaan met die banaan!

Ondertussen mogen we niet vergeten dat Russkaja bestaat uit een stel ervaren en kundige muzikanten. Uitvoering en productie grenzen aan perfectie, de kwaliteit van het gebodene staat buiten kijf. Maar of dit nou specifiek tussen de metal thuis hoort? Nou ja, dat maakt uiteindelijk niet uit, dit is hokjesdenkend overschrijdende muziek en moet je gewoon een keer gehoord hebben.

Georgij Makazaria - vocals

Dimitro Miller - bass

Engel Mayr - guitar

Ulrike Müllner -violin

Rainer Gutternigg - trumpet

H-G. Gutternigg - potete

Mario Stübler - drums