Loading...

Officium Triste - Mors Viri

Gepost in Reviews door Edwynn op 05-05-2013

Tracklist

01. Your Fall From Grace
02. Burning All Boats And Bridges
03. Interludium
04. Your Heaven, My Underworld
05. Interludium
06. To The Gallows
07. The Wounded And The Dying
08. One With The Sea (Part II)
09. Like Atlas

De Rotterdamse treurwilgen van Officium Triste zijn in de twintig jaar dat ze de scene trachten te verdrinken in eindeloze melancholische mijmerbuien toch zeker een begrip geworden in de doomwereld. Geen enorme discografie maar wel een discografie die ertoe doet. Mors Viri is de vijfde langspeler die in onze met verdriet vervulde harten gekerfd kan worden.

De kenmerkende leads die vanaf de eerste seconde van Your Fall From Grace direct als watervallen van tranen over ons uitgestort worden, maken duidelijk dat er geen ruimte is om even naar adem te happen. Het tempo is zoals altijd overwegend traag, maar nooit sloom. Af en toe wordt het tempo iets opgeschroefd, maar dat betekent niet dat het vrolijk wordt. Herkenbaar en onveranderd zijn de vocalen van Pim Blankenstein die op subtiele wijze schakelt tussen treurige declamaties en grunts. De klaterende piano die af en toe invalt, verhoogt de sfeer nog eens extra. Goed is ook de manier waarop de symfonische accenten lichtjes ingemixt zijn in het totaalgeluid. Dat zorgt voor onderhuidse spanning.

Ook in Burning All Boats And Bridges mogen de nekwervels voorzichtig getest worden. Het komt het traditionele doomgeluid zeker ten goede. De gedachten dwalen door de vlotte onderliggende leads wel eens af naar Brave Murder Day van Katatonia. Op andere momenten dwarrelt er een gedachte aan Paradise Losts Gothic door mijn deinende hoofd. Het is allemaal vluchtig want het is bovenal een Officium Triste album.

Mors Viri is een album waarop men laat zien dat traditionele doom/death door middel van goed uitgewerkte songs springlevend kan zijn. Tot in de puntjes verzorgd spel met veel aandacht voor detail. Let eens op hoe The Wounded And The Dying zich op sublieme wijze naar een climax toewerkt. Officium Triste weet door middel van het verleggen van accenten het spook van de herhaling van zich af te schudden en heeft met Mors Viri een album uit waarop heel Rotterdoom en de rest van de wereld blij (voor zover blij zijn hier de bedoeling is) mee mag zijn.

Pim Blankenstein - Vocals

Bram Bijlhout - Guitars

Gerard de Jong - Guitars

Lawrence Meyer - Bass

Martin Kwakernaak - Synthesizers

Niels Jordaan- Drums