Loading...

Tristania - Darkest White

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 02-06-2013

Tracklist

01. Number
02. Darkest White
03. Himmelfall
04. Requiem
05. Diagnosis
06. Scarling
07. Night On Earth
08. Lavender
09. Cypher
10. Arteries

Het Noorse Tristania is al actief sinds 1996, en eigenlijk al die tijd al een gekende act in de internationale female fronted/gothic metal scene. Wat mij betreft is het een band die het oorspronkelijke genre trouw is gebleven, en niet, in tegenstelling tot veel collegabands, heeft gekozen voor de gemakkelijke weg in de richting van de commercie, of in elk geval steeds meer toegankelijke muziek.

Zoals collega Linda in haar bespreking van het vorige album Rubicon al constateerde weet de band een prima middenweg te vinden tussen de vriendelijke gothic stijl en hardere metal in de vorm van heavy gitaarwerk, beukende drums en regelmatig terugkerende grunts. Dat album liet een band horen waarbinnen de rust was teruggekeerd na een hectische periode, hopelijk leidt dat niet tot een rustig vervolg op het zevende album van de band: Darkest White.

Number opent het album voortvarend. Hopelijk is dit niet het spreekwoordelijke verkeerde been, want wat ik hier hoor bevalt me stiekem best. Met een beetje overdrijving zou je hier zelfs wel een melodieuze variant van black metal in kunnen horen, die riffs en krijsende grunts zijn in deze context echt heavy. Ok, dat is dan maar het begin, maar toch: interessant. De langzame en cleane passages zijn daarna evengoed heavy, met de sterke zang van Mariangela "Mary" Demurtas als tegengewicht voor al dat geweld.

Titelnummer Darkest White vervolgt, en doet dat zeker ook niet al te flauw. Dit nummer laat naast de vlotte riffs ook meteen de bombastische kant van de band horen. Naast de beukende kant van de muziek horen we nu dus ook slepende cleane zang, toetsen, een episch refrein; maar opvallend genoeg geen Mariangela Demurtas. Nou ja, aan afwisselende zangstemmen sowieso geen gebrek op dit album, het vocale gedeelte is buitengewoon goed verzorgd en krijgt alle aandacht.

Na deze twee hebben we de grootste verrassing wel gehad, want natuurlijk staat het album ook bol van de vertrouwde Tristania klanken. Het blijft echter wel een prettig gehoor dat de band niet kiest voor de makkelijkste weg, maar een geheel eigen draai geeft aan het genre waar ze zelf mede 'aanstichter' van zijn. De vocale duels, de epische gitaar-en toetsengevechten, de sterke instrumentale invulling in het algemeen, en bovenal pakkende nummers maken duidelijk dat Tristania een band is die weet waar het mee bezig is. En zich vooral niet laten beperken door labeltjes als 'female fronted' of 'gothic'. Tristania is 'gewoon' een ijzersterke metalband!

Anders Høyvik Hidle - Guitars, Vocals

Mariangela "Mary" Demurtas - Vocals

Ole Vistnes - Bass, Vocals

Gyri Smørdal Losnegaard - Guitars

Tarald Lie - Drums

Kjetil Nordhus - Vocals