Loading...

Fejd - Nagelfar

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-05-2013

Tracklist

01. Ulvsgald
02. Sigurd Ring
03. Dis
04. Nagelfar
05. Den Skimrande
06. Jordens Smycke
07. Fjarrskadaren
08. Haxfard
09. Vindarnas Famn

Ik heb eerlijk gezegd even getwijfeld of Fejd wel geschikt is om op deze plek te bespreken. Natuurlijk is folk in de combinatie met diverse subgenres binnen de metal al lang niks nieuws meer. Maar de muziek van deze authentieke Zweedse band is eigenlijk meer pure folk, waarin metal nauwelijks een rol speelt, hooguit zijn er rockinvloeden te herkennen, die zitten dan vooral in het drumwerk. Maar aangezien dit wel muziek is die op diverse festivals gretig wordt opgeslokt door hordes metalfans, toch maar wat aandacht voor het derde album: Nagelfar.

Fejd is dus een behoorlijk authentiek folkgezelschap, verzameld rond de gebroeders Rimmerfors Patrik en Niklas, die beiden allerlei folkloristische muziekinstrumenten bespelen. Sinds 2001 vormen zij de basis van de band, die verder aangevuld is met leden van de slapende thrash metalband (Depict) Pathos, voorheen Valcyrie. Hoewel de bezetting een bassist, drummer en toetsenist vermeldt, naast dus de al genoemde folk instrumenten, is er bijvoorbeeld geen elektrische gitaar te horen op dit album, wel akoestische snaarinstrumenten, waaronder de bouzouki en viool, en/of daarop lijkend instrumentarium.

Zoals opener Ulvsgald laat horen gaat Fejd 100 procent voor authenticiteit, laat je niet afschrikken door het hoge gehuil aan het begin. Er wordt echt goed gemusiceerd, de muziek is meeslepend en wordt zo te horen met passie gebracht. De nummers verliezen zich nergens in oeverloos gepriegel, maar zijn compact, het zijn overzichtelijke composities. Sterk punt is ook de (meerstemmige) zang van de gebroeders Rimmerfors. In het Zweeds vermoed ik.

Heel eerlijk gezegd vind ik deze muziek een heel album lang beluisteren iets te veel van het goede. Ik vind het na verloop van tijd allemaal wel wat op elkaar beginnen te lijken. Ik kan me wel voorstellen dat deze band ook op metalfestivals in goede aarde valt, aangezien de muziek wel een vrolijk, feestelijk tintje heeft. Verwar het echter niet met allerlei hoempa folkmetalbands, vooral die uit Finland; dit is 'echte' folkmuziek, zonder metal!

Niklas Rimmerfors - Moraharpa (Keyed Fiddle), Vocals

Patrik Rimmerfors - Bouzouki, Cow Antler, Hurdy-Gurdie, Jew's Harp, Recorder, Swedish Bagpipe, Vocals, Willow-pipe

Esko Salow - Drums

Lennart Specht - Keyboards

Thomas Antonsson - Bass