Loading...

Acolyte - Alta

Gepost in Reviews door Edwynn op 14-07-2013

Tracklist

01. Alta (Intro)
02. Charybdis
03. Leng
04. The Nameless Expanse
05. Sunrise
06. Formidine
07. Vultures
08. The Ashenground
09. Epistle

Het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn altijd wat spaarzaam geweest met het voortbrengen van black metalgewortelde bands. Op namen als Wodensthrone, Winterfylleth en Primordial kunnen die landen zondermeer erg trots zijn. Wat deze bands bindt, is de maling die ze hebben aan het uiterlijke vertoon dat bij het genre hoort. Ook de overrompelende ‘epicness’, welke met minimale middelen voor elkaar gebokst wordt, is een gemene deler. Deze inleiding laat dan ook niets te wensen over: de uit Manchester afkomstige band Acolyte mag zich met het verschijnen van hun debuutalbum Alta toevoegen aan een illuster rijtje.

Acolyte moet het niet hebben van snelheid en agressiviteit. Eerder zien we de muziek op Alta gelijkenissen vertonen met de depressieve automutilatiemetal van Shining. Die uit Zweden welteverstaan. Als na het intro Charybdis van start gaat, blijkt dat de band dweept met melancholische oergevoelens die zich uiten in een subtiele en krachtige melodieuze black metaloefening. Een gematigd tempo en mooi uitgewerkte riffs met verborgen nuances lijken de hoofdingrediënten te zijn voor Acolytes stijl. De rasperige vocalen van JT zijn vuil, maar altijd beheerst.

In het progressievere The Nameless Expanse komt de latere Enslaved om de hoek kijken. Minder kosmisch maar net zo gedetailleerd. Mooi is hoe JT op het laatst zijn controle verliest en zo en voor een goede climax zorgt. Ook Sunrise herinnert erg aan de Enslavedstijl. Halverwege krijgt het nummer een doomidioom mee, waardoor Acolyte wel degelijk een band met een eigen smoel blijkt te zijn.

Alta is een album waarop Acolyte trots mag zijn. Een prachtig en sfeervol album met veel schitterende details en een goed gevoel voor melancholie. Zonder keyboards en orkestrale poespas weet de band haar geluid een monumentaal karakter mee te geven. Liefhebbers van progressief getinte black metal kunnen gerust toeslaan.

Malekh - GuitarJT - Vocals Brady - DrumsChris - GuitarPaul - Bass