Loading...

Freedoms Reign - Freedoms Reign

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-07-2013

Tracklist

01. Ritual
02. Shadows of a Doubt
03. Brother
04. Believe
05. Up from Down
06. To Be
07. No Excuses
08. Long Way
09. Looking Around

Freedoms Reign is een nieuwe heavy metalband uit Griswold, Connecticut, USA. Voornaamste troef van de band is ongetwijfeld gitarist Victor Arduini, mede-oprichter van het roemruchte Fates Warning. Die band verliet hij overigens al weer heel snel, in alle jaren erna is niets meer van de man vernomen, zodat we hier van een opvallende comeback kunnen spreken. Op dit Freedoms Reign debuut met dezelfde naam neemt hij naast het gitaarspel ook de zang voor z'n rekening.

En het is vooral dat stemgeluid dat behoorlijk bepalend blijkt voor het totaalgeluid van Freedoms Reign, naast het spetterende gitaarwerk natuurlijk. De band speelt voornamelijk klassieke heavy metal, en de zang die daar prima bij past doet nog het meest denken aan Ozzy Osbourne. Waarmee de muziek ook wel redelijk richting het geluid van de latere Ozzy solo en Black Sabbath gedrukt wordt.

Het album is opgenomen door Nick Belmore, onder anderen bekend van Toxic Holocaust, waardoor een old school gevoel gewaarborgd blijkt. En welk label is nu meer geschikt om een dergelijke klassieke metal uit te brengen dan Cruz Del Sur. Freedoms Reign is bij het label onder de aandacht gebracht door een vriend van Victor Arduini, Tom Philips, die we natuurlijk kennen van While Heaven Wept, de band die zelf in de beginjaren ook bij Cruz Del Sur zat.

Wat een overeenkomst is tussen beide bands is het vleugje ouderwetse doom dat een belangrijke schaduw werpt over de sfeer van het album. Het is net een zweempje duisternis dat dat authentieke donkere sfeertje met zich meebrengt, en dat zo veel old school heavy metal kenmerkt. Luister maar eens naar Up From Down, waarin zo'n beetje alle genoemde kenmerken samenkomen, inclusief overvloedige gitaarpartijen en solo's, de link met Fates Warning zeg maar.

Uiteindelijk levert Freedoms Reign niet echt een verrassend album op, maar voor liefhebbers van klassieke heavy rock/metal met dat authentieke vleugje duistere sfeer valt hier genoeg te genieten. Zonder dat ik dat vervelend bedoel: een typische Cruz Del Sur release, waarmee dit label z'n naam van voorvechter van het old school heavy metal erfgoed weer waarmaakt.

Mike Jones - Bass

Chris Judge - Drums

Tom Vumback - Guitar

Victor Arduini - Vocals, Guitar