Loading...

Kylesa - Ultraviolet

Gepost in Reviews door Edwynn op 21-06-2013

Tracklist

01. Exhale
02. Unspoken
03. Grounded
04. We’re Taking This
05. Long Gone
06. What Does It Take
07. Steady Breakdown
08. Low Tide
09. Vulture’s Landing
10. Quicksand
11. Drifting

Na het vorig jaar verschenen tussendoortje From The Vault, is het tijd voor weer een echt nieuw album van de Amerikaanse sludgeband Kylesa. De zesde langspeler alweer. De titel Ultraviolet die het meekreeg kan zomaar slaan op meedogenloze zonnekracht die vooral voelbaar is in de woestenijen van de Verenigde Staten. Al zwervend over een eenzame en verlaten zwarte streep asfalt door de grimmige zand- en rotsvlakten doemen regelmatig verwrongen visioenen op om de reiziger in verwarring te brengen.

Ultraviolet is vooral weer een intens album geworden. De krachtige passages waarin de sludgegolven met bakken tegelijk door de luidprekers gejaagd worden, worden regelmatig afgewisseld met subtiele elementen uit de Britse postpunk en new wave. Het contrast kan niet groter zijn: verhitte Amerikaanse woestijncore samen met de regenachtige kilte die de waveklanken met zich meebrengen. Innig verstrengeld in een verstikkende omhelzing. En het past alsof het nooit anders geweest is. Nummers als Exhale en We’re Taking This bezitten een ongekende oerkracht en maken tegelijkertijd gewag van een dromerige en melancholische werkelijkheid. Vooral de diep in de mix liggende zang van Laura Pleasants versterkt het gedrogeerde karakter van het album. Philip Cope brengt de boel in balans met vertrouwde ruwe vocalen.

De tocht door de woestenij wordt wederom knap opgezweept door de dubbele drums van Carl McGinley en Eric Hernandez. Het lijkt een gimmick maar de manier waarop de polyritmische fundamenten onder de tracks gelegd worden, is uiterst zorgvuldig bedacht dacht en mist zijn uitwerking zeker niet. De gedubbelde drumbreak in Long Gone als heraut van een uit de verte opdoemend onheilsakkoord is ook een mooi voorbeeld van hoe deze toepassing effectief gemaakt kan worden.

Fans weten genoeg. Ultraviolet is Kylesa’s meest psychedelische album tot nu toe. Toch is de bekende stijl nog altijd alomtegenwoordig. De pittige riffs in Grounded laten wat dat betreft nog voldoende stofwolken ontstaan. Ondanks al die sfeervolle pracht en praal, weet de band heel snel to the point te komen en treffen we dientengevolge geen tien minuten durende epossen aan. Na 38 minuten is de zonnestorm alweer voorbij en dan rest niets anders dan opnieuw naar de play-knop te reiken.

Laura Pleasants - vocals, guitar

Phillip Cope - vocals, guitar, theremin

Carl McGinley - drums

Eric Hernandez - drums

Chase Rudeseal - bass