Loading...

Visigoth - Final Spell

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-07-2013

Tracklist

01. Creature of Desire
02. Final Spell
03. Seven Golden Ships
04. Call of the Road

Hoe dol ik dan ook lijk te zijn op geschiedenislesjes, die beperken zich over het algemeen tot bands en hun muziek. Een verhandeling over het Germaanse volk de Visigoten en hun leider Alarik I, hun trektocht van oostelijk naar westelijk Zuid-Europa, en die in het jaar 410 Rome plunderden blijft hier dan ook achterwege. Ik noem het slechts om de Amerikaanse heavy metal band Visigoth te introduceren, die er in elk geval hun naam, en misschien ook wel wat inspiratie aan hebben ontleend. Een dergelijk epos past natuurlijk perfect bij de traditionele heavy metal, de naam Visigoth lijkt me dan ook niet willekeurig gekozen.

In tegenstelling tot de geschiedenis van het oude Germaanse volk, is die van de band Visigoth nog maar kort. De band is opgericht in 2010 in Salt Lake City, Utah, Verenigde Staten. Al vrij snel werd een eerste demo opgenomen, Vengeance, met een drietal eigen nummers en een Omen cover. Laten we daarmee nou meteen een leuke landgenoot ter vergelijking te pakken hebben. In 2012 bracht de band in eigen beheer de EP Final Spell uit, digitaal via hun bandcamp pagina. Deze werd in eerste instantie opgepikt door Swords And Chains Records, die het in beperkte oplage op tape uitbracht. Cruz Del Sur deed het dit jaar beter en verzorgde een goed verkrijgbare, nieuwe digitale, maar vooral fysieke release, op vinyl, dat dan weer wel. Overigens is deze release 'slechts' een voorbode voor een full length, waar band en label blijkbaar op dit moment aan werken.

De muziek bevat alle ingrediënten die je van een (Amerikaanse) old school heavy metal band mag verwachten: pakkende riffs, melodieus gitaarspel, speelse baspartijen, en melodieuze cleane, epische zang. In de door de bandbio genoemde invloeden als Dio en Omen, en de labelgenoten van Twisted Tower Dire kan ik me prima vinden. Stiekem eigenlijk een Europees geluid dus, in een licht verteerbare versie.

Opener Creature Of Desire is een nummer uit de beste traditionele heavy/power metal traditie. Veel gitaren, zeer episch 'heldhaftig' zangwerk en een lekker vlot tempo. De toon is gezet. Maar het is wat mij betreft vooral Seven Golden Ships dat het meeste indruk maakt. Lekker Dio-achtig heavy, midtempo, enigszins slepend en gedragen. Een lekkere versnelling in het middenstuk maakt het nummer helemaal af. De andere twee nummers Final Spell en Call Of The Road sluiten meer aan bij de EP opener: meer uptempo en om je oren vliegende solo's (vooral afsluiter Call Of The Road).

Visigoth zal de liefhebbers van vooral epische heavy (power) metal wel aanspreken, de eigenschappen zijn er voor aanwezig. De muziek wordt sterk uitgevoerd en past helemaal in het klassieke plaatje, met hoofdrollen voor de gevarieerde zang en het sterke gitaarwerk.

Jamison Palmer - Guitar

Leeland Campana - Guitar

Jake Rogers - Vocals

Matt Brotherton - Bass

Mikey T. - Drums