Loading...

Dragonsclaw - Judgement Day

Gepost in Reviews door Geert van der Laan op 11-10-2013

Tracklist

01. Watching My Every Move
02. Onset Of War
03. Judgement Day
04. Bullet
05. Fear
06. Fly
07. Lucifers Hammer
08. Battle Cry
09. Eternally

Het jaar 2010 besluit met een muzikaal treffen van gitarist Ben Thomas en vocalist Giles Lavery. Later aangevuld met bassist Aaron Thomas, drummer Alcides “Seed” Stowe en toetsenist Ray Martens, wordt uiteindelijk de power/heavy metalband Dragonsclaw tot stand gebracht. Een agressieve doch pakkende manier van songwriting, een hoog vocaal bereik, krachtige melodieën en knallende gitaarsolo’s gecombineerd met symfonische orkestraties en fantasierijke teksten, moeten allen tezamen een viering vormen van hetgeen waar legioenen liefhebbers van de traditionele metal zo van houden.

Het openingsnummer Watching My Every Move (geïnspireerd door de film Psycho), waar tevens zanger David Reece de tweede stem voor zijn rekening neemt, begint met een hartslag waarna tegenstrijdige ritmes een wat warrig geheel creëren. Verderop wordt duidelijk dat de zang in de songstructuur de belangrijkste hoofdlijn vormt waar de muziek als een hekwerk bijna omheen lijkt te zijn gebouwd. De keys laten hun symfonische stempel achter en de shredding gitaarsolo’s zijn om flink van te watertanden. Na de instrumentale tussenfase Onset Of War dat als openingsluik dient voor de titeltrack Judgement Day (Terminator 2 inspiratie) valt vooral op dat de torenhoge zang nogal een stoorzender is. Op de rest van de tracks trek je het nog wel maar dit levert zowaar bijna hoofdpijn op.

Fly is een ode aan de legendarische piloot Chuck Yeager die bekend staat als de eerste persoon die door de geluidsbarrière vloog. De track slaat halverwege om in een piano-intermezzo met een geheel andere sfeer en thematiek dan daarvoor, wat wel een frisse wind oplevert. Met stevige akkoorden en fijne Maiden-achtige melodielijntjes wordt het begane pad weer vervolgd. Lucifer’s Hammer is een cover van Warlord en past eigenlijk prima in het straatje van het eigen werk van Dragonsclaw. Al rijst bij mij de vraag waarom er met een negental aan songs dan ook nog een cover uit de kast moet worden getrokken. Het nummer Battle Cry dient trouwens als een eerbetoon aan de overleden gitarist Mark Reale van Riot.

Dragonsclaw weet zich met gemak door de negen immer vertrouwd aanvoelende songs heen te strijden. En hoewel er weinig eigen smoelwerk aan het geheel is meegegeven lijkt het meer op een duik in het glorierijke verleden van de zware metalen. De oprechte liefde voor de heavy metal stroomt als een ware levensader door de muziek heen, met dit tweede album Judgement Day als een waar kloppend hart. Een beter eerbetoon valt haast niet te wensen.

Giles Lavery - Vocals

Ben Thomas - Guitar

Aaron Bryn Thomas - Bass

Ray Martens - Keyboards

Alcides "Seed" Stowe - Drums