Loading...

Argus - Beyond The Martyrs

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-10-2013

Tracklist

01. By Endurance We Conquer
02. No Peace Beyond The Line
03. The Hands Of Time Are Bleeding
04. Trinity
05. Four Candles Burning
06. The Coward's Path
07. Cast Out All Raging Spirits
08. Beyond The Martyrs

In het voorjaar van 2011 was ik enorm onder de indruk van het album Boldly Stride The Doomed van het Amerikaanse Argus. Ook de voorafgaande EP en het eerste titelloze album had ik toen al gehoord, en ik had er weer een juweeltje van een band bij. Argus bracht (en brengt?) een heerlijke mix van klassieke heavy metal met doominvloeden, en ging qua geluid terug richting de jaren '80. Inmiddels zijn we aanbeland in de herfst van 2013 en is er sinds begin oktober een nieuw album van Argus op de markt: Beyond The Martyrs. Uiteraard zijn mijn verwachtingen hooggespannen.

By Endurance We Conquer is de albumopener met een behoorlijk episch karakter. Die epische, en ook melodieuze, invalshoek zal maatgevend blijken voor dit nieuwe album. Ook het sterke No Peace Beyond The Line borduurt hier op voort. De doominvloeden zijn grotendeels uit de muziek verdwenen, daarvoor in de plaats ligt de nadruk dus nog meer op de klassieke heavy metal. De vergelijkingen met de NWOBHM en Thin Lizzy die eerder werk kenmerkten zijn dan ook nog steeds van kracht.

Toch heeft de muziek van Argus nog altijd wel een duister tintje. Sommige intro's en passages van nummers hebben dat donkere, soms beetje psychedelische karakter. Het afsluitende instrumentale(!) titelnummer is daar een goed voorbeeld van. En dan zijn er ook nog de meeslepende, emotievolle vocalen van Butch Balich, die daarmee de muziek een extra boost geeft. Muziek en stem lijken voor elkaar gemaakt. Een nummer als Trinity bevat zeker z'n doomy elementjes, met z'n zware en slepende gitaarwerk, maar over het geheel wordt de 'pure' heavy metal nooit uit het oog verloren.

Naast de zang is er natuurlijk ook een belangrijke rol weggelegd voor de gitaren op dit album. De term twingitaarwerk is een oubollige, maar sterk van toepassing op de muziek van Argus. Het bepaalt de identiteit van deze muziek, daarnaast is de uitvoering ook gewoon bijzonder sterk. Buiten dat staat Beyond The Martyrs ook nog eens bol van de gitaarsolo's, die altijd bij het betreffende nummer passen, en vrijwel altijd klinken alsof ze rechtstreeks uit lang vervlogen tijden afkomstig zijn. Neem als voorbeeld voor het sterke gitaarwerk maar even het galopperende (nog zo'n ouderwetse term) Cast Out All Raging Spirits, met een werkelijk schitterende solo.

Een schijnbaar contrast horen we tussen de nummers Four Candles Burning en The Coward's Path, respectievelijk het kortste en langste nummer op het album, die grappig genoeg achter elkaar op het album staan. Four Candles Burning is een vlotte heavy metal track, met veel melodie in het gitaarwerk en hoge uithalen in de zang. The Coward's Path is een trager, slepend nummer, dat nog het meest doet denken aan het vorige album en de doominvloeden. Afwijkende drumritmes geven dit nummer al een apart tintje, maar de krachtige, emotievolle vocalen, met dat heerlijke rauwe randje, en het treurig klinkende gitaarwerk geven toch wel even een tikje kippenvel. En dan zou ik nog haast die heerlijk ronkende bas vergeten, die ook zo kenmerkend is voor deze muziek.

Mijn verwachtingen worden dus grotendeels wel ingelost, al had het doomgehalte wel wat hoger mogen zijn. Toch geeft dit geen teleurstelling, want wat er voor in de plaats komt is zeker ook niet misselijk. Het geeft juist aan dat Argus zich niet blind staart op het eigen verleden, en zich doorontwikkelt in een richting waar ze zelf zin in hebben. En dat valt natuurlijk alleen maar te prijzen.

Butch Balich - vocals

Jason Mucio - guitar

Erik Johnson - guitar

Andy Ramage - bass

Kevin Latchaw - drums