Loading...

Trans-Siberian Orchestra - Tales Of Winter

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-10-2013

Tracklist

01. Night Enchanted
02. Sarajevo 12/24
03. Believe
04. Wizards In Winter
05. Christmas Canon
06. I'll Keep Your Secrets
07. A Last Illusion
08. Old City Bar
09. Dreams Of Fireflies (On A Christmas Night)
10. Christmas Nights In Blue
11. Midnight Christmas Eve
12. This Christmas Day
13. Music Box Blues
14. A Mad Russian's Christmas
15. Epiphany

Trans-Siberian Orchestra (ook wel TSO) werd in 1993 opgericht door producer, componist, en tekstschrijver Paul O'Neill (Aerosmith, Humble Pie, Savatage, Scorpions). Wanneer O'Neill mede-producer Robert Kinkel samenbrengt met Jon Oliva en Al Pitrelli (beiden actief in Savatage op dat moment) lijkt een gouden formule geboren. In eerste instantie wordt TSO beschouwd als een nevenproject van Savatage, en wordt de band Savatage als het ware het geraamte van het (live-) concept TSO. Maar het orkest zal in de loop der jaren het succes van die band ruimschoots overstijgen. Het is zelfs te bedenken dat dat juist het einde van Savatage kan hebben ingeluid, maar dat is weer een heel ander verhaal.

De populariteit groeit vanaf 1999 als het project zelf gaat optreden naar aanleiding van het derde album, de rock opera Beethoven's Last Night, een conceptalbum over Ludwig van Beethoven’s laatste nacht op aarde. In de afgelopen 15 jaar is de act, met meer dan 1500 concerten, 10 miljoen bezoekers en ruim 10 miljoen verkochte albums in de Verenigde Staten uitgegroeid tot een van de grootste arena rock-acts. Bij zowel Billboard Magazine als Pollstar staat TSO in de top 10 van bestverkopende acts in het eerste decennium.

Het gezelschap bracht tot nu toe vijf albums uit. Voorafgaand aan de Winter Tour 2014, die TSO voor de tweede keer ook naar Nederland brengt (zaterdag 18 januari in de Heineken Music Hall te Amsterdam), verschijnt in oktober alvast het verzamelalbum Tales Of Winter. Tijdens de komende tour kun je dan ook een selectie van nummers uit vijf van hun rockopera’s verwachten, gebaseerd op het compilatie-album. Op deze verzamelaar staat dus ook helemaal niets nieuws; geen vervroegd kerstcadeautje.

Trans-Siberian Orchestra staat bekend om hun bombastische en progressieve rock gecombineerd met symfonische en klassieke muziek, en theaterelementen. Dat naast de al genoemde Beethoven, Kerstmis een belangrijke rol speelt blijkt uit het feit dat TSO z'n live optredens concentreert in die tijd van het jaar. Ook op dit verzamelalbum zijn, net als op de reguliere albums, de winter- en kerstliedjes oververtegenwoordigd. Opvallend genoeg zitten daar ook wat tracks tussen die ik ook al kende van Savatage, zoals Sarajevo 12/24 en Believe. Weliswaar in andere uitvoeringen, maar toch. Zo blijkt eens te meer hoe de levens van beide acts met elkaar vervlochten zijn.

Tales Of Winter bedient dan ook eigenlijk alleen degene die met TSO wil kennismaken, de liefhebber heeft de muziek al lang in huis. De 15 tracks vormen een representatieve dwarsdoorsnede van het werk van TSO, die hier gedomineerd wordt door een zeer sfeervolle mix van klassieke muziek en symfonische rock, en een veelheid aan vocale acrobatiek. Want elk muziekstuk krijgt natuurlijk de bijpassende zangstemmen mee.

Verwacht dus, op een enkele uitzondering na, geen scheurende gitaren of opzwepende muziek, het gaat hier om de kwalitatief sterke uitvoering van min of meer klassiek rockopera-werk. Er wordt terecht afgesloten met Epiphany, een toonbeeld van sfeer en bombast. Binnenkort te zien en te horen in een theater bij u in de buurt!