Loading...

Twilight of the Gods - Fire on the Mountain

Gepost in Reviews door Edwynn op 01-10-2013

Tracklist

01. Destiny Forged in Blood
02. Children of Cain
03. Fire on the Mountain (1683)
04. Preacher Man
05. Sword of Damocles
06. The End of History
07. At Dawn We Ride

Te midden van de welig tierende 'terug naar vroeger' manie, slaat er weer een nieuw stel retrofielen de handen ineen om de wereld te bestoken met de muziek waar zij vroeger door geroerd werden. Twilight Of The Gods bestaat uit muzikanten die hun sporen in de meer extremere genres wel verdiend hebben. Zanger Alan Averill kennen we van Primordial, de gitaristen Rune Eriksen en Patrik Lindgren kennen we van respectievelijk Aura Noir en Thyrfing. Bassist Frode Glesnes kennen we ook van Einherjer en drummer Nick Barker is vooral bekend geworden met zijn trommelkunsten bij Cradle Of Filth en Dimmu Borgir. Het is een bont gezelschap dat onder de naam Twilight Of The Gods voor het eerst de planken betrad om de overleveringen van Bathory in ere te houden. Dat beviel zo goed dat de band inspiratie vond om zelf nummers te schrijven en op te nemen. Zo gezegd, zo gedaan en nu worden we geconfronteerd met Fire On The Mountain. Een heavy metalalbum in de puurste zin van het woord.

Fire On the Mountain is toch min of meer een verrassende plaat geworden. De bandnaam en de eerste motieven van de band, wekten de verwachting van een album dat grotendeels langs door Bathory geëffende paden zou leiden. Niets is minder waar. Deze vijf heren kiezen ervoor om in geheel eigen stijl hun geschiedenislesjes metal te debiteren. Zo zijn er heus wel wat invloeden van Bathory te bespeuren. Net zo goed als invloeden van Virgin Steele en Manowar. Ook de vroege Metallica klinkt door in het geluid van Twilight Of The Gods. Kortom, een interessante mix van invloeden die tezamen iets eigengereids opleveren.

Opener Destiny Forged in Blood opent pakkend. Met een scherp snijdende hoofdriff die melodieus tegengas krijgt in het middenstuk. De hoofdrol wordt echter direct al opgeëist door Alan Averill. Met zijn typerende stemgeluid en ongebreidelde passie sleurt hij het hele bandgeluid achter zich aan. Een frontman pur sang. Nog meer dan bij Primordial etaleert hij zijn ‘cleane’ zangkunsten. Ook de bekende heavy metal falsetto schuwt de man niet. Vergist u zich niet; nergens bezondigt hij zich aan obligate meezingpartijen. Ook de thematieken zijn enigszins vergelijkbaar met die van Primordial. Hierdoor kun je Twilight Of The Gods niet helemaal als retroband kwalificeren. Daar klinkt het allemaal net wat te eigenwijs voor.

De eerste vier nummers voelen veel compacter aan dan de laatste drie nummers. Dat kan een luisteraar ook op het verkeerde been zetten. De scherpe kop en staart nummers aan het begin van het album contrasteren met de wat meer meeslepende nummers die het einde van het album inluiden. Het titelnummer heeft een prachtig heroïsch karakter. Het is een gepassioneerde verhandeling over het Beleg van Wenen in 1683. Door een vernuftige strategie wist het zwakke Oostenrijkse leger met wat hulp van de Polen de onverslaanbaar geachte Turken af te stoppen.

Een ander hoogtepunt is het machtige Sword Of Damocles. Groots, meeslepend en een tikkeltje melodramatisch. De verwachtingen zullen menigeen op het verkeerde been gezet hebben. Ja, Fire On The Mountain is een heavy metalplaat volgens de oude school. En nee, het is niet een archetypische meezingplaat geworden. Daardoor zijn sommige nummers niet zo obligaat als dat je misschien gehoopt had. Mochten nummers als het lange The End Of History en het tragere At Dawn They Ride toch uw aandacht niet helemaal weten vast te houden dan is er altijd nog de bezielende zang van Averill om u er doorheen te slepen. Fire On The Mountain is zonder meer een bijzonder debuut geworden. En Twilight Of The Gods voelt als een band waar zeker nog potentie in zit.

Alan Averill - zang

Rune Eriksen - gitaar

Patrik Lindgren - gitaar

Frode Glesnes - bas

Nick Barker - drums