Loading...

SepticFlesh - Ophidian Wheel

Gepost in Reviews door Edwynn op 06-11-2013

Tracklist

01. The Future Belongs to the Brave
02. The Ophidian Wheel
03. Phallic Litanies
04. Razor Blades of Guilt
05. Tartarus
06. On the Topmost Step of the Earth
07. Microcosmos
08. Geometry in Static
09. Shamanic Rite
10. Heaven Below
11. Enchantment
12. The Ophidian Wheel (unreleased mix)
13. Phallic Litanies (unreleased mix)
14. On the Topmost Step of the Earth

In de aanloop naar het nieuwe album brengt Seasons Of Mist stapsgewijs de oude albums van het Griekse SepticFlesh opnieuw uit. Ophidian Wheel is de derde in het rijtje. Het album stamt uit 1997. Uit de tijd dat Septicflesh nog Septic Flesh (zonder spatie) heette. Net als de voorgangers is het spul geremastered, krijgt het nieuw artwork en worden er wat bonustracks bijgevoegd.

Op Ophidian Wheel maakte SepticFlesh een sprong voorwaarts. Nog steeds stoelt het geluid op een melodieuze death metalvorm met symfonische accenten maar qua productie en compositorische kwaliteit stoot de band door naar een hoger niveau. Nummers als Phallic Litanies en vooral On The Topmost Steps Of Earth zijn schitterende staaltjes mystieke metal. De band klinkt groots en meeslepend. Af en toe schemert er wat treurige doom door de occulte sluiers. ‘Bombastisch’ is het toverwoord, al kent Ophidian Wheel niet zo’n dichtgesmeerde productie als de latere albums.

Tegenover dat epische geweld treffen we ook wat eenvoudig werk aan in de vorm van het razende Razor Blade Of Guilt. Een nummer dat je ruw wakker schudt uit de esoterische droomwereld die de andere tracks met zich meedragen. Het klassieke intermezzo Tartarus biedt een welkome troost. Een stuk dat wat doet denken aan het werk van Orff. Het wordt gedragen door de hemelse vocalen van sopraan Natalie Rassoulis.

Het blijft verbazingwekkend dat deze Grieken in de hoogtijdagen van de symfonische death en black metal geen eredivisieplaats wisten te bemachtigen. Dit materiaal voldoet aan die criteria. Had je het album al in huis? Dan denk ik niet dat deze re-release wat toevoegt. De drie bonustracks zijn niet meer dan ruwe versies van The Ophidian Wheel, Phallic Litanies en On The Topmost Steps Of Earth. Had je het album nog niet en houd je van melodieuze, symfonische death en black metal? Dan zou ik niet aarzelen en toeslaan.