Loading...

Valkyrja - The Antagonist's Fire

Gepost in Reviews door Edwynn op 27-11-2013

Tracklist

01. Betrayal Incarnate
02. The Cremating Fire
03. Madness Redeemer
04. Yearn to Burn
05. Eulogy (Poisoned, Ill and Wounded)
06. Season of Rot
07. Treading the Path of the Predator

The Antagonist’s Fire is de derde langspeler van de Zweedse onheilsbodes van Valkyrja. Een broederschap dat ontstond in 2004. Via twee demo’s vond men de weg naar een eerste langspeler. The Invocation Of Demise verscheen in 2008. Het bracht de band vaker op de planken en onder de aandacht van Metal Blade. Onder dat label verscheen in 2010 Contamination. Blijkbaar rees de ster van Valkyrja niet verder en dus verschijnt het derde album via het kleinere World Terror Committee.

Net als veel Zweedse collega’s laat Valkyrja hun black metal weliswaar bruut maar ook verzorgd klinken. Er is veel ruimte voor melodie en het geheel is voorzien van een vet klinkend geluid. Vergis je niet. Bij vlagen is The Antagonist’s Fire ronduit verschroeiend. Laat je bijvoorbeeld omver blazen door de weergaloze openingsriff van The Cremating Fire. Ook Yearn To Burn klapt er met een oerkracht bovenop om toch al snel melodieuzer vaarwater op te zoeken.

Eulogy laat een toegankelijkere kant van de band horen. Een melodieuze opening gevolgd door een traditionele heavy metalpassage luisteren deze paragraaf op. De meeste songs herbergen melodie én onversneden razernij. Bij Valkyrja vinden die twee waarden elkaar als ware het yin en yang.

Het gevaar van The Antagonist’s Fire zit hem in de eenvormigheid. De meeste nummers maken voortdurend gebruik van dezelfde elementen waardoor het na een nummer of vier vijf wat saai wordt. Maar wat let een luisteraar om het album in meerdere delen te luisteren? Valkyrja heeft veel kwaliteit aan boord. Iets meer aandacht aan de composities kan de band naar een hoger plan tillen.

Simon Wizén - gitaar

A.L. - zang

Joakim Antonio Wallgren - drums

Vlad Lefay - bas

Björn Thelberg - gitaar