Loading...

Treblinka - Shrine Of The Pentagram

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-11-2013

Tracklist

Disc 1:
01. Crawling In Vomits
02. Earwigs In Your Veins
03. Hail To Cruelty
04. Cadaverous Odour
05. Nocturnal Funeral
06. Evilized
07. Necrophagous Shadows
08. Mould In Hell
09. Severe Abominations
10. Earwigs In Your Veins
11. Hail To Cruelty
12. Earwigs In Your Veins
13. Mould In Hell
14. Evilized
15. Hail To Cruelty
Disc 2:
01. Crawling In Vomits
02. Earwigs In Your Veins
03. Hail To Cruelty
04. Cadaverous Odour
05. Intro
06. Necrophagous Shadows
07. Crawling In Vomits
08. Mould In Hell
09. Hail To Cruelty
10. Earwigs In Your Veins
11. Evilized
12. Cadaverous Odour
Disc 3:
01. Nocturnal Funeral
02. Crawling in Vomits
03. Cadaverous Odour
04. Necrophagous Shadows
05. Evilized
06. Hail To Cruelty
07. Earwigs In Your Veins
08. Apotheosis Of Morbidity
09. Necrophagous Shadows
10. The Malicious Paradise
11. In The Shrines Of The Kingly Dead
12. Altar Flame
13. Evilized
14. Nocturnal Funeral
15. Where The Serpents Ever Dwell

Century Media speelt nog even verder voor Sinterklaas of Kerstman. Niet dat ze cadeautjes weggeven, maar dan toch wel beschikbaar maken. Deze keer is het de beurt aan een gezelschap met de weinig frisse naam Treblinka. Waarom weinig fris? Voor degenen die dit eventueel niks zegt even een kleine zijsprong naar de oorsprong van de naam.

Treblinka is de naam van twee concentratiekampen: Treblinka I, een werkkamp en Treblinka II, een vernietigingskamp; die respectievelijk in 1941 en 1942 gebouwd werden nabij het Poolse dorp Treblinka in het noordoosten van Polen. Er werden 900.000 mensen vermoord. Dit was na Auschwitz-Birkenau het kamp waar de meeste slachtoffers vielen.

Dan nu verder over de band Treblinka, die misschien ook niet iedereen even bekend in de oren zal klinken. Voordat er Tiamat was, was er Treblinka. Laten we het maar houden op een gebrek aan geschiedkundig inzicht of gebrekkige kennis van het Engels, of misschien zelfs jeugdige onbezonnenheid voor wat betreft de naamkeuze; de spijt kwam achteraf. Zo wenste Johan Edlund als enige originele bandlid in 2008 niet deel te nemen aan een reünie, puur vanwege de bandnaam. Overigens staat er in het boekje dat bij deze release zit, een interview met Edlund waarin hij het nog maar eens allemaal uitgebreid uitlegt. Indertijd had men dat overigens ook al snel in de gaten, niet voor niks werd binnen twee jaar de naam al gewijzigd naar Tiamat. En de rest is geschiedenis ... nou ja, bijna.

Want nu is er een uitgebreide box-set (3 CD's of 5 LP's) met de titel Shrine Of The Pentagram die de korte geschiedenis van Treblinka (1987-1989) nog eens uit de doeken doet. Opvallend is dat de band in die twee jaar niet eens zoveel materiaal heeft uitgebracht, slechts twee demo's en een single. De demo's Crawling In Vomits (1988) en The Sign Of The Pentagram (1989) en de single Severe Abominations (twee tracks, 1989) vind je terug op de eerste CD. Daar zijn vervolgens nog wat oefenruimte opnames aan toegevoegd, waarvan de laatste versie van Hail To Cruelty er eentje is die in 2008 is opgenomen vanwege genoemde reünie.

Het tweede schijfje staat vol met live opnames, van twee optredens uit 1988 en 1989, net als het eerste gedeelte van CD 3. Die opnames klinken verre van geweldig, voor zover de muziek al aanspreekt zal dat voor de live opnames nog veel lastiger worden. Ze zijn dan ook vooral bedoeld om de sfeerzetting rond de band weer te geven. Het laatste gedeelte van de box bestaat uit zogenaamde instrumentale studio outtakes. Die zijn mogelijk voor Tiamat fans wel interessant, want het zijn de eerste ruwe opnames voor het album Sumerian Cry dat onder de naam Tiamat uit zou komen in 1990.

Wat qua muziek vooral opvalt is dat de naam nog niet eens het belangrijkste verschil tussen beide bands is. De muzikale richting is dat zeker ook, Treblinka maakte namelijk onvervalste, nauwelijks geproduceerde old school black metal. Daardoor lijkt deze box me voornamelijk interessant voor fans van Tiamat die willen weten wat de band voor 1990 uitspookte. Of voor de oorspronkelijke Treblinka-liefhebber. Ikzelf vind het als document wel aardig, zeker in combinatie met de uitleg van Edlund erbij. Overigens staan er ook nog interviews met oerleden Jörgen Thullberg en Stefan Lagergren in het boekje. Puur in muzikaal opzicht stelt het allemaal niet zo veel voor, zeker omdat je het beperkt aantal nummers wel erg vaak hoort; en de kwaliteit niet om over naar huis te schrijven is.

Jörgen Thullberg - Bass

Anders Holmberg - Drums

Stefan Lagergren - Guitars

Johan Edlund - Guitars, Vocals