Loading...

Deicide - In The Minds Of Evil

Gepost in Reviews door Edwynn op 18-12-2013

Tracklist

01. In The Minds of Evil
02. Thou Begone
03. Godkill
04. Beyond Salvation
05. Misery of One
06. Between The Flesh and The Void
07. Even the Gods Can Bleed
08. Trample The Cross
09. Fallen to Silence
10. Kill The Light of Christ
11. End The Wrath of God

Deicide is een band waarvan je altijd weet wat je kunt verwachten maar waarbij het wel de vraag is in hoeverre de bezieling een album de hoogte instuwt. De eenvoudige en lompe death metal kwam in 1990 bovendrijven als exponent van de invloedrijke scene uit Tampa, Florida. Qua techniek en inventiviteit bleef Deicide hopeloos achter bij bands als Death en Morbid Angel. Qua extremiteit nam de band een voorsprong. Het gevaarlijke karakter van het titelloze debuut vestigde de naam en de volhardendheid van de band zorgde ervoor dat we dertien jaar later het elfde album mogen begroeten.

Bij Deicide hoef je niet bang te zijn dat er ineens progressieve fusionelementen in het geluid opduiken. In The Minds Of Evil is een logisch vervolg op To Hell With God uit 2011. Eenvoudig maar ook fris. Ralph Santolla heeft de band verlaten en ene Kevin Quirion neemt zijn plaats in. Dat verklaart wellicht de iets minder creatieve uitspattingen in de middenstukken van de bekende staccato woedeaanvallen van Glen Benton. Nog steeds brengen de gitaristen een melodieus contrast aan de typische Deicidesound, maar het lijkt allemaal wat minder dominant te zijn dan op The Stench Of Redemption.

Het zijn slechts nuanceverschilletjes. Want in de hoofdlijnen verandert er niets aan de boodschap van Deicide. Glen Benton is een pitbull die het been van de geïnstitutionaliseerde religie klemvast heeft en nooit meer loslaat. De nimmer aflatende woede over de kerk, religieuze fanatici en uiteindelijk ook de mythe zelf vind uitstekend zijn weg in nummers als Godkill, Kill the Light Of Christ en Thou Begone.

Bentons immer imposante gromstem wordt gelukkig niet al te vaak gedubbeld. Naturel klinkt hij echt op zijn best. Het gitaarwerk is sprankelend, de riffs en solo’s degelijk. Zoals gebruikelijk wijst trommelaar Steve Asheim op oerdegelijke wijze de weg met zowel blastbeats als pittige grooves. Aan het muzikale landschap voegt het niet al teveel toe maar met de bezieling zit het ook dit keer wel weer goed. In The Minds Of Evil is een verzorgd portie eigenwijs blasfemisch geweld geworden die de fan zeker zal bekoren en wie weet de meer incidentele death metalluisteraar ook wel.

Glen Benton - Bass, Vocals

Kevin Quirion - Guitars

Jack Owen - Guitars

Steve Asheim - Drums