Loading...

Dark Forest - The Awakening

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-03-2014

Tracklist

01. The Awakening
02. Sacred Signs
03. Penda 's Fen
04. Turning Of The Tides
05. Rise Like Lions
06. Immortal Remains
07. Secret Commonwealth
08. The Last Season
09. Sons Of England

Ai, deze nieuwe Dark Forest lag al ff op de stapel, maar had ik over het hoofd gezien. Normaal gesproken ben ik vrij happig op materiaal van Cruz Del Sur Music, omdat ik weet wat ik daar van kan verwachten. Het is over het algemeen goudeerlijke, authentieke heavy metal, vaak ook met een epische inslag, dat het label me voorschotelt; wie is daar nou niet vies van. Bovendien was ik in oktober 2011 zeer positief over het vorige Dark Forest album Dawn Of Infinity, dus niets houdt me meer tegen om The Awakening te gaan beluisteren.

Het lastige van het schrijven over dit nieuwe album van Dark Forest, is dat de muziek van de band sinds het vorige album (opnieuw) nauwelijks veranderd is. De band heeft inmiddels wel een andere zanger; en eerlijk gezegd is nieuweling Josh Winnard wel een iets andere zanger dan z'n voorganger. Minder typisch old school heavy metal, en met wat meer variatie in z'n stem; maar een echte verbetering vind ik dat niet. Juist de hoge zang van z'n voorganger beviel me prima. Ook een der beide gitaristen is vervangen, maar die verandering heeft nauwelijks invloed op het geluid, de twin-gitaar-stukken en -duels klinken als vanouds. En met vanouds bedoel ik dan niet alleen vorig werk van Dark Forest, maar vooral de jaren '80.

Want die muzikale basis verloochent de band geen seconde. De aanbidding van de NWOBHM ligt er duimendik bovenop, zodat we naast de al genoemde aspecten van zang en gitaar ook de gemeenplaatsen als galopperende ritmes, dubbele bas aanvallen (Sacred Signs, Rise Like Lions) en epische nummers met ruimte voor de gitaristen om uit te blinken, tevoorschijn kunnen halen. Zelfs hetgeen Dark Forest op het vorige album nog enigszins onderscheidde van andere bands in dit genre is eigenlijk zo goed als verdwenen: er zijn zowat geen folk-invloeden meer te horen hier. Op een enkele uitzondering na, zoals Immortal Remains bijvoorbeeld.

Het zijn wat mij betreft vooral de epische aspecten van deze muziek die er bovenuit steken. Toevalligerwijs de opener The Awakening en de afsluiter Sons Of England bevallen me het best; en blijken de langste tracks op het album. Daar waar het tempo omhoog gaat vervalt de band in dertien-in-een-dozijn old school heavy metal. Ik ben me er van bewust dat dit allemaal samen niet al te positief overkomt, maar eigenlijk is dit simpel het constateren van het gegeven dat Dark Forest ten opzichte van z'n vorige album weinig opgeschoten is. Puur in muzikaal opzicht kan ik hier prima naar luisteren, maar ik ben me er ook van bewust dat deze muziek al zo lang bestaat, en er helemaal niks aan toegevoegd wordt. The Awakening is een degelijk heavy metal album, dat altijd een voldoende zal scoren. Maar meer is het ook niet. Ok, nog een bonuspuntje dan voor de verrukkelijke gitaarsolo's.

Josh Winnard - Vocals

Christian Horton - Guitars

Patrick Jenkins - Guitars

Paul Thompson - Bass

Adam Sidaway - Drums