Loading...

Legion of the Damned - Ravenous Plague

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-01-2014

Tracklist

01. The Apocalyptic Surge
02. Howling for Armageddon
03. Black Baron
04. Mountain Wolves Under a Crescent Moon
05. Ravenous Abominations
06. Doom Priest
07. Summon all Hate
08. Morbid Death
09. Bury Me in a Nameless Grave
10. Armalite Assassin
11. Strike of the Apocalypse

Een verhaaltje over Legion Of The Damned kan natuurlijk niet verteld worden zonder over Occult te beginnen. Deze vaderlandse thrash metal band met black invloeden is al in 1992 opgericht en is sindsdien een gevestigde naam in de Nederlandse harde metal scene. In 2005 ging het roer echter om; men was de oubollige naam beu, en met nieuw elan en de nieuwe naam Legion Of The Damned werd een succesvolle doorstart gemaakt. Sinds de naamswijziging gaat het de band voor de wind als nooit tevoren, vooral in Duitsland is de band de laatste jaren een graag geziene gast en verkopen de albums als zoete broodjes.

De eerste haarscheurtjes in het succesverhaal worden vertoond in 2011; het vierde album Descent Into Chaos voldoet, zeker achteraf, niet aan de verwachtingen. Indertijd besloot de band dat album niet met vaste producer Andy Classen op te nemen, maar het avontuur aan te gaan met Peter Tägtgren, toch ook niet de minste in producersland. Toch wordt dit geen succesverhaal, waardoor al rap wordt besloten dat het volgende album weer 'gewoon' met Classen opgenomen zal worden. Voordat het echter zo ver is heeft Legion Of The Damned nog wat andere vervelende zaken te overwinnen, die op het persoonlijke vlak liggen.

Ook daarvoor gaan we nog even terug naar 2011, wanneer eigenlijk vlak na elkaar twee onheilstijdingen de bandzaken beïnvloeden. Eerst besluit gitarist van het eerste uur Richard Ebisch de band te verlaten. Dit komt voor de rest van de band als donderslag bij heldere hemel. Dat dit voor de band juist op puur muzikaal vlak goed zal gaan blijken uit te pakken kan dan nog niemand vermoeden, want de opvolger blijkt een schot in de roos, daarover later meer. Wat ook nog z'n impact op de bandleden heeft is de zelfmoord van voormalig bassist Twan Fleuren. Weliswaar was die al een paar jaar uit de band, maar zijn dood kwam uiteraard toch nog hard aan bij zijn voormalige bandmaten. Als eerbetoon werd het eerste Legion Of The Damned album Malevolent Rapture in een speciale uitgave heruitgebracht.

Goed, inmiddels is het januari 2014 en is Legion Of The Damned weer helemaal klaar voor het hier en nu. Met een nieuw label (het Oostenrijkse Napalm Records), een nieuw album, Ravenous Plague, Andy Classen weer terug op de productiestoel, en een nieuwe gitarist (op het podium zelfs twee, om ook live een voller en moderner geluid voor elkaar te krijgen) is de band tot de tanden bewapend om de toekomst tegemoet te treden. Het is vooral de gitarist (Twan van Geel, die ik daarvoor vooral kende van de blackened thrash band Flesh Made Sin) die zijn indruk op dit album achterlaat.

Legion Of The Damned klinkt op Ravenous Plague dan ook als herboren. Het zijn vooral de venijnige riffs, brute akkoorden en felle, snerpende solo's die het album maken tot wat het is. Natuurlijk klinkt de band vertrouwd; de zang van Maurice Swinkels is uitermate herkenbaar, agressief als altijd, en de ritmesectie stelt zich nog altijd in trouwe dienst van de muziek, zonder spectaculair uit te blinken. De nummers hakken, beuken, en rossen de vouwen uit je broek; er moet van begin tot eind geheadbangd en gethrasht worden. Met volle overgave.

Hoewel ... met gepaste regelmaat wordt het tempo teruggeschroefd, en blijkt de band ook zonder te rossen en te beuken te kunnen overtuigen. Doom Priest is daar een goed voorbeeld van; met deels gesproken tekst is dit een haast 'gevoelig' nummer te noemen. Een van de hoogtepunten van het album wat mij betreft, juist omdat het net even wat anders is dan je van deze band gewend bent. Een eerste positieve verrassing doet zich trouwens al voor met zeer filmische, klassieke intro The Apocalyptic Surge. Een spanning opwekkend intro zoals het hoort, dat het album perfect introduceert. Dit nieuwe album Ravenous Plague bewijst dat deze thrashveteranen nog lang niet uitgeblust zijn.

Erik Fleuren - drums

Maurice Swinkels - zang

Twan van Geel - gitaar

Harold Gielen - bas