Loading...

Van Canto - Dawn of the Brave

Gepost in Reviews door Linda Heeringa op 07-03-2014

Tracklist

01. Dawn of the Brave
02. Fight for your Life
03. To the Mountains
04. Badaboom
05. The Final Countdown
06. Steelbreaker
07. The Awakening
08. The Other Ones
09. Holding out for a a Hero
10. Unholy
11. My Utopia
12. Into the West
13. Paranoid

A capella metal? Ja, het is echt een ding! In het leven geroepen door Van Canto, een Duits zestal bestaande uit 5 mannen en 1 dame dat met enkel stem en drum echte meesterwerkjes neerzet. Album nummer vijf in het repertoire, Dawn Of The Brave doet dan ook absoluut niet onder voor zijn voorgangers. Van Canto blijkt juist met elk album weer steeds beter te worden! Ik heb zelf die muzikale reis vanaf album 1 mee mogen maken, en dus de groei van Van Canto duidelijk gehoord.

Dawn Of The Brave begint meteen met het titelnummer, een intro die de luisteraar een prachtig beeld geeft van wat Van Canto precies is. Een mooie battle tune met opzwepende drums en een ietwat open einde dat de poorten opent naar het eerste echte nummer: Fight For Your Life. Deze heeft alle trademark Van Canto elementen in zich. Een vlot, meeslepend refrein en dartelende drums in de coupletten en het bewijs dat metal niet alleen om distorted gitaren draait om echt metal te zijn. “Ja maar ik hoor toch echt een gitaarsolo halverwege.” Hoor ik je zeggen. Ja, zelfs de menselijke stem is in staat een elektrische gitaar na te doen!

Vervolgens knalt To The Mountains door de speakers; ook weer zo’n lekkere vlotte knaller met een licht fantasy sfeertje in de tekst. Dit nummer staat als een huis, dondert als een machinegeweer en nodigt uit tot headbangen zonder pauze! Badaboom heeft ook al een eigen videoclip, waar helaas veel pauzes in het nummer worden genomen voor stukjes acteerwerk (Waaronder zangeres Inga als Ozzy Osbourne te zien is. Geweldig!). Gelukkig is de album versie pauze-vrij en galoppeert op een lekker relaxed tempo voort met zo af en toe de nodige BOOM!

We zijn aangekomen bij de eerste van 4 covers van Dawn Of The Brave. Van Canto gooit er bij elk album wel een stuk of wat covers doorheen, en deze is geen uitzondering. Ze hebben het meest cheesy ass nummer in de rock geschiedenis gepakt en het nieuw leven in geblazen: The Final Countdown. Iets vlotter dan het origineel, maar wel wat lager in toonzetting. Al met al een hele verademing van de met hoge gilletjes gevulde versie van Europe waar we al sinds mensenheugenis mee doodgegooid worden.

Steelbreaker gaat vervolgens de wat meer sleazy rock kant uit met een laag en relaxed tempo maar met toch nog flink wat pit. Alleen wat dat baby lachje zo net voor de 3 minuten erin doet is voor mij een raadsel... The Awakening is zeker een wake up call te noemen na het lome Steelbreaker. Deze wisselt wat tussen vlot en opzwepend en mid tempo. Halverwege gaat het tempo iets terug en wordt er een mooi ouderwets effect aan de stem van leadzanger Sly gegeven wat The Awakening net wat extra karakter geeft.

Een ballad kan natuurlijk niet ontbreken, en dat is hier The Other Ones. Het minimum aan drum in het eerste stuk benadrukt nog eens hoe krachtig stemmen alleen kunnen klinken; een eigenschap waar Van Canto zich meester van heeft gemaakt. Daarna komt de tweede cover; Holding Out For A Hero van Bonnie Tyler. Inga heeft de geknipte stem voor dit nummer en Van Canto maakt deze dan ook geheel hun eigen door er een fantastische metal hymne van te maken zonder af te wijken van de karakteristieke sfeer van het origineel.

Unholy heeft weer iets dat sleazy karakter wat we ook bij Steelbreaker hoorde maar dan wat hoekiger. Hierna klinkt My Utopia heerlijk vloeiend met zijn meeslepende melodieën. Maar toch is het refrein verre van standaard en daardoor wat moeilijk om in te rollen. We sluiten af met de laatste twee covers. De eerste hiervan is het prachtige Into The West, dat origineel werd gezongen door Annie Lennox als thema voor het derde deel van The Lord of the Rings. Een werkelijk magisch nummer dat heel moeilijk te evenaren valt. Ja, Inga doet enorm haar best hierop en verkeerd klinkt het absoluut niet, maar die unieke, bitterzoete sfeer die Annie Lennox eraan geeft weet Van Canto net niet over te brengen.

Hun cover van de klassieker Paranoid van Black Sabbath benadrukt hun roots in de echte oude heavy metal nog eens extra, en hier maken ze er ook weer een waar feestje van. Ook deze heeft niet de sfeer van Ozzy’s hese stemgeluid maar ze komen toch dicht in de buurt. Voor een nummer dat niet echt helemaal is geknipt voor het vocale werk van Van Canto is dit toch een zeer mooie poging.

Dawn Of The Brave vat alles netjes samen wat Van Canto belichaamt. Een hoop rakatakka, badaboom en dadandan’s dat samen een heerlijke harmonie vormt die een nieuwe definitie geven aan het heavy metal genre op een manier die geen enkele andere band kan nadoen. Van Canto is zalig uniek, en Dawn Of The Brave is daar echt weer een prachtig bewijs van.

Phil Coumbe - Bass, Vocals

Paul O'Neill - Drums

Jon Davis - Guitars, Vocals