Loading...

Caliban - Ghost Empire

Gepost in Reviews door Edwynn op 13-02-2014

Tracklist

01. King
02. Chaos - Creation
03. Wolves And Rats
04. nebeL
05. I Am Ghost
06. Devil’s Night
07. yOUR Song
08. Cries And Whispers
09. Good Man
10. I Am Rebellion
11. Who We Are
12. My Vertigo

Over het vorige album I Am Nemesis was ik niet zo heel enthousiast. Ik vond dat er teveel leentjebuur werd gespeeld overal. Amper een jaar later verschijnt de nieuwe Caliban en ik moet zeggen dat Ghost Empire alweer iets beter bevalt. Aan Calibans stijl is weinig gesleuteld, maar het nieuwe album klinkt toch weer wat eigenzinniger dan de vorige oefening.

Bij de liefhebbers kon de band toch al niet meer stuk en dat zal met Ghost Empire niet anders zijn. Caliban is een kwalitatief sterke band die heel goed door heeft hoe je een album in elkaar zet. Helaas gaat dat wel eens ten koste van het avontuur. De band grossiert nog altijd in metalcore en zoekt balans tussen catchy hooks en wat meer stevige passages om ‘walls of death’ mee te kunnen organiseren op de festivalgronden. In de furieuze opener King valt dat heel goed samen. Zonder al teveel poespas beukt dat er op los. De melodieus gezongen brug klinkt hierin heroïsch. En de milde electronica is smaakvol gedoseerd. Your Song ramt er ook lekker op los. Een slepende melodie over een polkabeat zorgt voor een aparte uitwerking.

Soms gaat het ook weer mis. Devil’s Night heeft bijvoorbeeld weer van die mierzoete passages die het glazuur van wc-potten kunnen laten springen (en is daarom ook gekozen als single plus video? - red.). Gelukkig weet de band zich in andere melodieuze momenten goed te beheersen.

Al met al kunnen liefhebbers blind rekenen op Caliban. Deze band doet precies wat van ze verwacht wordt. Qua songmateriaal komen ze wat mij betreft weer wat sterker uit de bus dan op de voorganger. Het geluid is ook meer dan puik. Kraakhelder en overweldigend. Wat wil je nog meer?

Marc Görtz - Guitars

Marco Schaller - Bass

Patrick Grün - Drums

Denis Schmidt - Guitars, Vocals

Andreas Dörner - Vocals