Loading...

Mos Generator - Electric Mountain Majesty

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-03-2014

Tracklist

01. beyond the whip
02. nothing left but night
03. enter the fire
04. spectres
05. neon nightmare
06. breaker
07. early mourning
08. electric mountain majesty
09. black magic mirror
10. heavy ritual

Sinds 2001 brengt Mos Generator ons klassieke hardrock met wat we tegenwoordig stoner-invloeden noemen. Die term bestond uiteraard nog niet in de tijd waar deze muziek z'n oorsprong heeft, want die is stevig geworteld in de jaren '70. Inmiddels weet de liefhebber wel wat ie van de band kan verwachten, want met Electric Mountain Majesty presenteert het Amerikaanse trio alweer het zesde studio-album.

Naast het voor de hand liggende voorbeeld Black Sabbath hoor ik er toch ook wel dingen in terug van bijvoorbeeld Deep Purple en Uriah Heep; ondanks het ontbreken van het typerende Hammond-orgel. Het is namelijk niet alleen zwaar verteerbare doom-rock dat op het menu staat, ook komen we onderweg lichter verteerbare, meer melodieuze, bluesy old school hardrock tegen. Misschien moet Whitesnake in deze context dan ook wel even als invloed genoemd worden.

Grappig genoeg heb ik bij Enter The Fire een soort van omgekeerd 'klinkt als' gevoel. Ik moet hier namelijk heel erg denken aan Monster Magnet, terwijl je in het geval van Mos Generator toch echt oudere invloeden verwacht dan van die band. Ik bedoel daarmee dat Monster Magnet z'n invloeden heeft gehaald uit de tijd die Mos Generator zo nadrukkelijk belichaamt. Bij de volgende tracks Spectres en Neon Nightmare heb ik dat gevoel nog steeds of alweer, en kom ik uit bij de wat rauwe zang, die blijkbaar de associatie tussen beide bands oproept. Uiteraard is de slepende uitvoering van die tracks ook een overeenkomst.

Hoewel Mos Generator nergens verrassend uit de hoek komt, geniet ik volop van deze heerlijk groovende, riff-georienteerde heavy rock. Spierballen-hardrock met een aangenaam doomy gehalte, maar ook de nodige toegankelijke elementen. Voor en door stoere mannen (met stiekem een klein hartje?).

Tony Reed - guitar, vocals

Scooter Haslip - bass

Shawn Johnson - drums