Loading...

Tortorum - Katabasis

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-03-2014

Tracklist

01. Descensus
02. The Great Appetence
03. In Nameless NonBeing
04. Severance And Perseverance
05. As The Light Falls To Slaughter
06. Into The Sixth Coil
07. Open Wide The Gates of Chaos
08. Attributions To The Dead
09. Beyond The Earth And Air And Sun

Twee jaar geleden was ik, zeker voor mijn doen, behoorlijk enthousiast over het album Extinctionist van het Noorse Tortorum. De gevarieerde black metal van wat ik toen nog dacht dat het een project zou zijn, heeft nu dus een vervolg gekregen. Laten we het sowieso maar een band noemen, want naar aanleiding van het debuutalbum werd er ook opgetreden. Opvolger Katabasis zag eerder deze maand het levens- uhm licht, al weet ik niet of dat in deze duistere context wel de juiste term is.

Qua muzikale invulling is er eigenlijk niet zo gek veel veranderd, de black-metal-met-oog-voor-andere-invloeden is nog altijd het speerpunt voor deze Noorse krijgers. Natuurlijk gaat de aandacht daarbij uit naar redelijk traditionele black metal in de basis, maar Tortorum zou Tortorum niet zijn als ze daar niet wat kwinkslagen aan zouden geven. Agressie en een blijkelijke mensonvriendelijke sfeer worden volgens het zwarte boekje ten uitvoer gebracht, maar subtiel toegevoegde andere invloeden en melodie maken deze band tot wat het is.

Het meest boosaardige aspect op het album zijn uiteraard de vocalen (en bijbehorende teksten) van The Barghest. De door merg en been snijdende krijs is dan wel niet de meest interessante of afwisselende zang die ik ooit gehoord heb, maar is wel de perfecte belichaming van de sfeer die hier neergezet wordt. Virtuositeit wordt hier overgelaten aan de beide gitaristen, die standaard black metal riffs afwisselen met gitaarwerk dat herinneringen oproept aan lang vervlogen thrash-tijden.

Het album begint met Descensus, een instrumentaal nummer gedreven door de spookachtige klanken van een piano met mild getrommel op de achtergrond. Dit intro creëert een naar voorgevoel en geeft alvast een voorproefje van de donkere aard van dit album. Inderdaad, de stilte voor de storm. Want wanneer de eerste dissonante noten van The Great Appetence open barsten, in combinatie met de eerste raspen van een gekwelde kreet, geeft Tortorum z'n ware aard bloot.

Veelvuldige tempowisselingen houden het hoofd in beweging en daarmee mij als luisteraar geïnteresseerd. Niet alleen in dit nummer, dit blijkt een handelsmerk van Tortorum te zijn. Naast de al genoemde heerlijke sfeer, zoals overduidelijk te voelen is in In Nameless NonBeing, misschien wel een van de sterkere nummers van het album. Ook As The Light Falls To Slaughter laat horen dat deze band sfeer en variatie goed in het oog/oor houdt; verschillende zangstemmen en tempo's houden de luisteraar constant bij de les.

Open Wide The Gates of Chaos bevat (onder anderen) in de eerste ruim twee minuten een heerlijke thrash riff die me bijblijft. De rest van het nummer is echt bijzonder sfeervol, en doet af en toe behoorlijk doomy aan. De langzamere slepende stukken geven een meerwaarde aan de muziek van deze band, en vormen uiteraard een welkome afwisseling te midden van het snellere muzikale geweld. Dat ik juist dit het sterke punt vind van Tortorum wordt in de lange, opnieuw sfeervolle en afwisselende afsluiter Beyond The Earth And Air And Sun meer dan duidelijk.

"The Barghest" - bass, vocals

Błażej Kazimierz Adamczuk "Skyggen" - guitar

Tim "Specter" - guitar

Erik Hæggernes - drums