Loading...

Loudblast - Burial Ground

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-06-2014

Tracklist

01. A Bloody Oath
02. Darkness Will Abide
03. Ascending Straight In Circle
04. Soothing Torments
05. From Dried Bones
06. I Reach The Sun
07. Abstract God
08. The Void
09. The Path
10. The Bird (bonus track)

Loudblast is al een oudgediende in de Franse zware metal scene, en wordt zelfs beschouwd als de eerste echte Franse death metal band. De band is al opgericht in 1985, en bracht in de periode tot 1999 vier albums uit. Daarna brak een roerige periode aan, lag de band zelfs even op z'n gat, en werd er nog maar mondjesmaat materiaal uitgebracht. Inmiddels is het 2014 en is Loudblast (pas) toe aan album nummer zeven: Burial Ground. Al blijkt later dat ook dit album niet zonder slag of stoot tot stand is gekomen.

Verwacht, in tegenstelling tot wat de bandgeschiedenis misschien doet vermoeden, geen old school death. De albums van begin jaren '90 waren nog wel pure death metal, maar de band is later wat aan het experimenteren geslagen. Met name de periode waarin opzichtig geflirt werd met metalcore naar Amerikaans voorbeeld bleek zeker niet de meest succesvolle. Loudblast is wat dat betreft keurig met de tijd meegegaan en brengt nu eigentijdse melodieuze death metal, met een vette knipoog naar thrash en vooral black metal.

Opener A Bloody Oath laat al direct de veelzijdigheid van het Franse gezelschap horen. Er wordt na de ingetogen introductie behendig heen en weer geswitcht tussen langzamere, sferische passages en uptempo, briesende stukken. De rauwe grunt, felle gitaarpartijen en ziedende tempo's doen denken aan de death metal van weleer. Maar telkens wordt er op tijd ingegrepen en plaats gemaakt voor een sfeervol intermezzo.

Ook Darkness Will Abide doet me in eerste instantie denken aan vroeger tijden (Morbid Angel wat mij betreft), met name door het gebruik van de clichematige dubbele basdrums. Al zal het niet zo bedoeld zijn, dit is een feest der herkenning. Halverwege doet een thrashy tempo z'n intrede en komt er weer wat meer variatie en dynamiek in de muziek. Dat zet de band vervolgens goed door met moderner klinkende nummers als Ascending Straight In Circle (met black metal invloeden) en later bijvoorbeeld ook I Reach The Sun en The Void.

Ik vind niet alle nummers op dit album even spannend (met From Dried Bones als dieptepunt), desalniettemin levert Loudblast hier een heel degelijk album af. Het lijkt er op dat met name de inbreng van het meest recent verworven bandlid, gitarist Drakhian, voor het frisse geluid (en de black metal invloeden) zorgt. Loudblast verzandt in elk geval niet in oubolligheid, maakt allerminst een uitgebluste indruk, en weet voldoende eigentijdse elementen in de muziek te verwerken.

Stéphane Buriez - Vocals, Guitars

Hervé Coquerel - Drums

Alex Lenormand - Bass

Drakhian - Guitars