Loading...

Massacre - Back From Beyond

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-04-2014

Tracklist

01. The Ancient Ones
02. As We Wait To Die
03. Ascension Of The Deceased
04. Hunter’s Blood
05. Darkness Fell
06. False Revelation
07. Succumb To Rapture
08. Remnants Of Hatred
09. Shield Of The Son
10. The Evil Within
11. Sands Of Time
12. Beast With Vengeance
13. Back From Beyond
14. Honor The Fallen

De geschiedenis van de Amerikaanse cult death metal band Massacre laat zich lezen als die van een slechte soap; en is in eerste instantie nauw verweven met die van Death. Dit wordt weer eens een aflevering uit de serie 'opa vertelt', al zal ik proberen het kort en overzichtelijk te houden.

In 1983 richten Chuck Schuldiner, Kam Lee en Rick Rozz een bandje op (Mantas) dat de voorloper zou blijken van Death. Deze bezetting houdt geen stand, en het zal tot 1987 duren voor Schuldiner z'n Death debuut Scream Bloody Gore uitbrengt samen met Chris Reifert (later Autopsy). Inmiddels hebben Lee en Rozz samen met Terry Butler en Bill Andrews hun eigen death metalband Massacre stevig in de steigers staan. Dit weerhoudt die band (minus Kam Lee, waarmee het niet zo wil boteren) er echter niet van om zich collectief bij Chuck, en dus Death, aan te sluiten om album nummer twee Leprosy (1988) op te nemen.

Na het derde Death album Spiritual Healing (1990) wordt de hele bezetting weer opgedoekt, en duiken de drie ex-Death muzikanten, samen met Kam Lee, weer doodleuk op als Massacre. In 1991 brengt deze band het sterke debuutalbum From Beyond uit, maar een lang leven is de band niet beschoren. Een weinig stabiele muzikale koers, en voortdurende strubbelingen rond de centrale figuur Kam Lee staan een langdurig (voort-)bestaan van Massacre in de weg, al worden door de jaren heen nog wel pogingen gedaan.

Inmiddels schrijven we 2014, en is er 'opeens' een nieuw Massacre album, waarbij opvalt dat Kam Lee ontbreekt. De oudgedienden die wel van de partij zijn, zijn Rick Rozz en Terry Butler. Dat de titel van het nieuwe album, Back From Beyond, een rechtstreeks verwijzing is naar het debuut is veelzeggend, ik denk niet dat we qua muzikale koers verrast gaan worden; en dat velen met hooggespannen verwachtingen dit album zullen gaan beluisteren.

En dat kan natuurlijk alleen maar tegenvallen. Massacre speelt uiteraard nog altijd old school death metal, maar ondanks de productie in de tegenwoordige tijd had dit album eigenlijk gewoon na From Beyond uit moeten komen. As We Wait To Die zet na de introductie de toon, en doet dat nog niet eens zo onaardig. Lekker donkere en lompe ouderwetse death, wat kun je daar nou op tegen hebben. Nou, niks dus, en dus valt het ook niet mee om commentaar te hebben op Back From Beyond.

Behalve dan dat je eigenlijk meer verwacht. Dit album brengt drie kwartier aan ongecompliceerde lompe death metal zoals we dat allemaal al jaren kennen. Maar van een legende als Masscare verwacht je natuurlijk wel wat extra's; en dat is er niet. Het is prettig, onderhoudend, degelijk. Pakkende Florida death metal, waarbij Kam Lee geen moment gemist wordt.

Edwin Webb – Vocals

Rick Rozz – Guitars

Terry Butler – Bass

Mike Mazzonetto – Drums