Loading...

Pet The Preacher - The Cave and the Sunlight

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-05-2014

Tracklist

01. The Cave
02. Let Your Dragon Fly
03. Kamikaze Night
04. Remains
05. Fire Baby
06. Marching Earth Part 1
07. Marching Earth Part 2
08. The Pig & the Haunted
09. What Now
10. I'm Not Gonna
11. The Web

De allegorie van de grot is een van de beroemdste passages van Plato’s kennisleer. Hij doet hierin zijn opvattingen uit de doeken over het mens-zijn en de menselijke kennis in relatie tot de realiteit. De grot (de waarneembare werkelijkheid) versus de buitenwereld/het zonlicht (de werkelijkheid van de ideeën).

Blijkbaar heeft het Deense Pet The Preacher zich op hun tweede album The Cave And The Sunlight gebaseerd op dit idee. Gelukkig hoef je geen hooggeleerde te zijn met diepe filosofische inzichten om de muziek van deze band te doorgronden. Overigens is dit mijn kennismaking met deze band, hun debuutalbum The Banjo is volledig langs me heen gegleden.

Opener The Cave is een wat mysterieus/nieuwsgierig makend intro, altijd goed. Hierna gaat Pet The Preacher pas goed los met Let Your Dragon Fly. Dit nummer zet de muzikale toon, vanaf hier weet je wat je te wachten staat: een opeenstapeling van riffs, ronkende gitaar- en bastonen, groovend drumwerk en een jammerende zanger. Inderdaad: stomende stoner van het (on)zuiverste water.

En dan regelmatig die van het vlotte soort. Niet echt van die uitgerekte jam-achtige nummers, maar compacte liedjes met kop en staart, vlotjes en soepel. En als je goed luistert: vooral ook met melodie. Want in weerwil van de heavy stoner-bodem hebben veel nummers van Pet The Preacher een (on-)opvallend lekker suikerlaagje, die ze een lekkere catchy draai meegeven. En dan bedoel ik niet alleen de kracht en de groove, maar gewoon de liedjes als zodanig.

Daarnaast laten de Denen (gelukkig) horen dat ze ook de slepende sludgy variant beheersen. What Now is een heerlijk monsterlijk nummer, met machtige instrumentale krachtpatserij. Spierballenrock van de bovenste plank, rauw en heavy, en bovenal moddervet! Het zal niet verbazen dat ondanks mijn lofzang op de eerdergenoemde nummers, deze er wat mij betreft met kop en schouders boven uit steekt. Kwestie van smaak vermoed ik.

Marching Earth (deel 1 en 2) passen ook wel in dat straatje, en vormt een lekker slepend tweeluik. Ook de blues is als muzikale invloed niet geheel aan de heren muzikanten voorbij gegaan, getuige een nummer als Remains. En dan hebben we ook nog een toefje southern rock om het swingende plaatje compleet te maken (Kamikaze Night).

Pet The Preacher laat op The Cave And The Sunlight zeker geen verrassende dingen horen. Hun muziek klinkt voor stoner-adepten absoluut voorspelbaar, maar ik vind de uitvoering van zo'n niveau dat ik hier graag naar luister. De afwisseling tussen de kortere, meer swingende tracks en de wat langere slepende bevalt mij prima; en met mij vermoed ik wel meer liefhebbers van deze ronkende rockmuziek.

Christian Hede Madsen - Guitar, vocals

Torben Wæver Pedersen - Bass, vocals

Christian Von Larsen - Drums