Loading...

Arkona - Yav

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-05-2014

Tracklist

01. Zarozhdenie
02. Na strazhe novyh let
03. Serbia
04. Zov pustyh dereven
05. Gorod snov
06. Ved'ma
07. Chado indigo
08. Jav
09. V ob'jat'jah kramoly

Het Russische Arkona (Аркона) is hier de afgelopen paar jaar regelmatig voorbij gekomen, voorstellen is niet meer nodig. Met de deur in huis dus: met Yav (Явь) verschijnt alweer het zevende album van deze Slavische folkloristische metalband onder aanvoering van brulboei Masha en echtgenoot / snarengeselaar Sergei.

Sinds doorbraakalbum Goi, Rode, Goi! uit 2009 is Arkona veelvuldig te zien en te horen geweest op de Europese podia, regelmatig als onderdeel van een pagan/folk-package. Vooral na het voorlaatste album Slovo ging het bergopwaarts voor de band. Wat Arkona zo eigen maakt zijn vooral de Russische teksten, het bezingen van de Slavische folklore en het daarmee gepaard gaande gebruik van traditionele instrumenten.

Die vertrouwde elementen zijn dan ook weer aanwezig op dit nieuwe album; maar minder nadrukkelijk dan voorheen. De typische folk/pagan en black metal insteek heeft op Yav gezelschap gekregen van een aanpak die minder typisch is voor het genre. Arkona is namelijk volwassen geworden. Dat blijkt uit de meer verfijnde, vooral meer epische composities, en de vaak dromerige atmosfeer die een aantal van de nummers tekent. Natuurlijk is er op z'n tijd nog wel een blast te horen, en komt er zo nu en dan eens een feestelijke hoempa-passage voorbij, maar daar ligt zeker de nadruk niet (meer) op.

Een paar nummers hebben dan ook een bijzonder, uitgesponnen karakter, waarin alle tijd en ruimte wordt vrijgemaakt voor de schepping van de verlangde sfeer. Chado Indigo en titelnummer Jav zijn daar sterke voorbeelden van. Het begint eigenlijk al met opener Zarozhdenie: geen traditioneel intro, maar een soort chant, aangevuld met synthesizergeluiden. Wanneer het nummer dan 'echt' begint ben ik al redelijk verrast, in positieve zin. Dit is inderdaad zeer sferische muziek, met dank aan de toevoeging van het 'verrassende' toetsenwerk. De muziek is er over het algemeen een stuk meer gelaagd door geworden, en dat is altijd interessant natuurlijk.

Arkona biedt op hun nieuwste album Yav zoveel meer dan de verachte hoempa folkmetal. Hier is een band aan het werk die wel eens wat anders wil, en het experiment aandurft om de comfortzone te verlaten. Dat levert wat mij betreft een behoorlijk interessant album op. Ik kan me voorstellen dat een enkele fan teleurgesteld zal zijn in deze nieuwe koers van de toch min of meer traditionele Slavische folkmetal band. Ik juich de verbreding van de muzikale horizon echter van harte toe!

Masha "Scream" Arkhipova - zang, toetsen, percussie

Sergei "Lazar" Atrashkevich - gitaar, overige folkloristische snaarinstrumenten, zang

Ruslan "Kniaz" Rosomakherov - bas

Vladimir "Wolf" Reshetnikov - diverse folkloristische blaasinstrumenten, zang

Vlad "Artist" Sokolov - drums (track 1-6)

Andrey Ischenko - drums (track 7-9)