Loading...

Phlebotomized - Immense Intense Suspense & Skycontact

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-04-2014

Tracklist

CD 1:
01. Immense Intense Suspense & Barricade
02. Desecration Of Alleged Christian History
03. Dubbed Forswearer
04. In Search Of Tranquillity
05. Subtle Disbalanced Liquidity
06. Devoted To God
07. Mellow Are The Reverberations
08. Gone...
CD 2:
01. StoleShowSoul
02. Achin’
03. Sometimes
04. I Lost My Cookies In The Disco
05. Dizz-tance
06. I Hope You Know (In 4 Parts)
A Cry In July
Never Lose Hope
Imagine This
Out To You

Een jaar geleden bracht Vic Records in de vorm van Devoted To God, Preach Eternal Gospels al pre-debuutalbum materiaal opnieuw uit van de vaderlandse cult-act Phlebotomized. Deze keer doet Hammerheart het nog eens dunnetjes over met de heruitgave van de twee full lengths die de band uitbracht: Immense Intense Suspense (1994) en Skycontact (1997). De albums zijn nu als dubbel-CD verkrijgbaar, zonder bonus, wel met uitgebreid boekwerkje.

Phlebotomized werd indertijd met hun debuutalbum Immense Intense Suspense zeker niet zo enthousiast ontvangen als menig (semi-)genregenoot. De doom/death met eigenzinnige trekjes vindt z'n oorsprong in dezelfde hoek waar indertijd The Gathering en Within Temptation zich ophielden. Daar waar die bands zich ontwikkelden richting het grondleggerschap van de vaderlandse gothic-scene, volhardde Phlebotomized in hun eigen aanpak.

De basis van de muziek is nog altijd te vinden in de veelal vette en logge riffs, afwisselend traag of juist in een hogere versnelling, maar altijd lekker lomp. Aangevuld met toetsenwerk dat echt wat toevoegt en sfeervol vioolspel doet de band altijd geheel z'n eigen ding. Herkenbaarheid zit naast de lompe riffs en dito ritmesectie in de veelal sferische aanpak, en de rauwe en aansprekende grunt van Dennis Geestman om het plaatje compleet te maken.

Twee cd's met een pauze van een paar jaar ertussen over een kam scheren lijkt wat gemakzuchtig, maar Phlebotomized had/heeft zo'n eigen stijl dat de beschrijving van deze muziek wel op al hun werk in het algemeen van toepassing is. De (langere) nummers zitten over het algemeen ingenieus in elkaar en weten van A tot Z te boeien. Er gebeurt erg veel in de drukke muziek, maar wat er gebeurt is allemaal goed te volgen. Het is wel zaak je aandacht erbij te houden, want dan valt er het meest te genieten.

Eigenlijk is vergelijken onzin, maar als je ziet in welke richting en met welk succes gelijksoortige bands zich ontwikkeld hebben, is Phlebotomized wel erg ondergewaardeerd (geweest), en nog steeds. Ok, de aanpak verschilt wezenlijk, de avantgardistische stijl is juist niet geschikt voor een groter en/of mainstream publiek, maar deze muziek is op de langere termijn natuurlijk een stuk interessanter. Vooral met Skycontact vervreemdde de band zich van het, zeker toen nog, weinig open-minded metalpubliek. Ikzelf kan echter nog altijd volledig genieten van bijvoorbeeld het spannende werkstuk I Hope You Know (In 4 Parts), met al z'n aparte fratsen.

De cult-aanhang bleef, en mag zich nu doen gelden. Zoals zovelen is ook deze old school act aan een wederopstanding begonnen, en treedt weer af en toe op. Zou Phlebotomized inmiddels beter begrepen worden?