Loading...

Battleroar - Blood Of Legends

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-05-2014

Tracklist

01. Stormgiven
02. The Swords are Drawn
03. Poisoned Well
04. Blood of Legends
05. Immortal Chariot
06. The Curse of Medea
07. Valkyries above us
08. Chivalry
09. Exile Eternal
10. Relentless Waves

Battleroar is de Griekse klassieke/epische heavy metalband. Ontstaan in het jaar 2000 bestookt de band de underground al een aantal jaren met hun kijk op authentieke heavy metal. Het laatste album To Death And Beyond ... dateert alweer van 2008, dus werd het wel weer tijd ook voor een nieuw album. De pauze van zes jaar stond vooral in het teken van het formeren van een nieuwe line-up. Opvallendste 'nieuweling' is de Duitse zanger Gerrit Mutz, die we vooral kennen van Dawn Of Winter en Sacred Steel. Met hem, en een nieuwe gitarist en bassist, is het actuele album Blood Of Legends opgenomen.

Veel invloed op de muzikale invalshoek van Battleroar hebben de interne strubbelingen in elk geval niet gehad. De Grieken storten zich nog altijd met hart en ziel op de epische metal, waarbij in dit geval nu eens niet de hoofdrol wordt gestolen door een toetsenist, maar door echte vioolklanken. Die maken de pure jaren '80 metal van de band af, samen natuurlijk met de vertrouwde elementen als galopperende ritmes, riffgerichte muziek, gitaarsolo's en de al even bekende cleane zang. Raakvlakken zijn er met bands als Manowar, Jag Panzer, Manilla Road en Omen; inderdaad heavy metal op Amerikaanse leest geschoeid.

Zoals het een klassiek episch heavy metal album betaamt wordt deze geopend met een instrumentaal, sferisch intro met akoestisch gitaargetokkel en de viool. Overigens sluit het eveneens instrumentale slotakkoord Relentless Waves hier prima op aan. Met The Swords Are Drawn gaat het dan echt los met de epische heavy metal, waarin we alle genoemde elementen in optima forma terughoren. Niets verrassends onder de zon dus. De muziek wordt voornamelijk in het middentempo gebracht, dat blijkt de band ook prima te passen. Geen nadruk op technische hoogstandjes, maar op de sfeer, die ondersteund wordt door de teksten over koningen, strijd, en natuurlijke de Griekse mythologie.

Een paar tracks liggen bij vlagen lekker zwaar op de hand (het melodieuze Poisoned Well, het dreigende The Curse Of Medea), waarbij het vioolspel een heuse meerwaarde heeft. Daar staat een echt vuist-in-de-lucht nummer als Valkyries Above Us tegenover, waarbij naar hartenlust met het refrein kan worden meegebruld. Sommige nummers lijken wat traag op gang te komen wanneer het vioolspel in het geding komt, maar dan betreft het vaak 'slechts' een intro. Uiteindelijk werkt elk nummer toe naar eenzelfde invulling qua stevig gitaarspel en een opzwepende ritmesectie. De viool zorgt dan telkens wel weer voor een authentieke en soms melancholische sfeer. Het is wel even wennen aan de zang, die vind ik persoonlijk niet zo sterk. Buiten dat een lekker album om naar te luisteren.

Kostas Tzorsiz - guitars

Gerrit Mutz -­ vocals

Nick Papadopolous -­ drums

Stavros Aivaliotis -­ bass

Alex Papadiamantis -­ violin

Andreas Sotiropoulos -­ guitars