Loading...

Axegressor - Last

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-07-2014

Tracklist

01. Freedom Illusion
02. Lead Justice
03. Mind Castration
04. Merciless Reality Check
05. 15
06. Social Pressure
07. A Fistful Of Ignorance
08. Command To Last
09. Determinator

Axegressor is afkomstig uit Finland, en vervaardigt al sinds het begin in 2006 compromisloze thrash metal. Zoals de bandnaam Axegressor en de titel van de eerste EP Axecution (2007) al doen vermoeden brengt de band agressieve thrash, met de botte bijl, zonder franje. Vervolgens werden de albumtitels compacter, om daar maar geen energie aan te verspillen: via Command (2009) en Next (2011) zijn we in juni 2014 aangekomen bij Last, tevens het eerste album voor Listenable.

De thrash van Axegressor is van de oude school, in de eerste jaren nog wat aan de primitieve kant, tegenwoordig wat verfijnder; nou ja ... in elk geval wat minder rauw en beter doordacht, maar nog altijd rete-lomp. Het is het soort thrash zoals dat in de beginjaren van het genre gebracht werd door bijvoorbeeld de oude Duitse helden als Kreator, Sodm en Destruction; maar ook Amerikaanse collegae als Exodus, en oude Metallica en Slayer. Daarnaast lijkt ook het Nederlandse Occult/Legion Of The Damned wel een beetje als inspiratie gediend te kunnen hebben. Oer-thrash zoals het ooit bedoeld is dus.

Last is met negen nummers en een speelduur van zo'n 36 minuten aan de aangenaam korte kant; veel langer zou ook geen zin hebben, want dan ben je inmiddels al wel murw gebeukt. Met Freedom Illusion giert de band uit de startblokken (na een midtempo soort van intro), het gaspedaal wordt slechts af en toe even losgelaten voor een midtempo stuk. Dit gaat echter geen moment ten koste van de agressieve aanpak, dat gaat onverminderd door.

Heel subtiel wordt er eens een rustpuntje ingebouwd, zoals in Mind Castration, waarbij je echt even op adem kan komen. Of het begin van Merciless Reality Check, dat ook best rustig te noemen is. Lang duurt dat echter nooit, er moet gebeukt worden; of dat nou op topsnelheid is, of in het midden-tempo. Het tekent echter wel de groei die de band door de jaren heen heeft doorgemaakt dat er vaker van tempo wordt gewisseld en er ruimte is voor subtiele melodieuze aspecten. Puristen, schrik niet: er valt nog genoeg te thrashen hoor (Social Pressure, Command To Last).

Zo levert Axegressor met Last een zeer prettig schijfje af voor de liefhebber van rauwe old school thrash. Waarbij ik nog wel even wil aantekenen dat ik niet wild ben van de vocalen. Het niveau daarvan heeft geen gelijke tred gehouden met de vorderingen die de band op het gebied van songwriting heeft gemaakt. De rauwe strot past op zich wel bij de agressie van de muziek, maar ontbeert elke vorm van variatie; dat gaat na een half uur wel enigszins vervelen. Waar ik wel liefhebber van ben zijn de regelmatig heerlijk voortrollende en denderende bas-passages, die me doen denken aan het basgeluid van veel old school death-producties tegenwoordig.

Thrash metal - no compromise!

Jussi Helenius "Johnny Nuclear Winter" – vocals

Sebastian Forma – guitars

Aki Paulamäki – bass, vocals

Atte Mäkelä – drums