Loading...

Angist - Circle Of Suffering

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-07-2014

Tracklist

01. Circle Of Suffering
02. Godless
03. Silence
04. Unwelcome Thoughts
05. Death Incarnate
06. Rotten Mind
07. Our Ruin

Death metal uit IJsland, en dan ook nog eens met twee dames (de beide gitaristes, die de band ook hebben opgericht) in de gelederen; als dat geen 'unique selling points' zijn. Angist is de naam, en actief sinds 2009. De band wordt (opnieuw) voorgesteld door het Nederlandse Hammerheart Records, dat de twee wapenfeiten van de IJslanders tot nu toe - Promo 2010 (de twee 'bonus'tracks) en EP Circle Of Suffering (2011) - nu als LP (her-)uitbrengt. Overigens deed het Maleisische(!) Narrowards hetzelfde vorig jaar al op cassette.

Titelnummer Circle Of Suffering opent het bal, en maakt als snel duidelijk wat voor muziek we kunnen verwachten. Dat Angist vanaf de eerste riffs een koude sfeer neerzet is - gezien het land van herkomst - een open deurtje. Maar daarom niet minder waar. Een eenzame, verre lead-gitaar tinkelt weg op de achtergrond, waarna de band voortzet met midtempo death met atmosferische black metal invloeden, in een onheilspellende sfeer. Geen warme klanken dus, maar koude soundscapes zijn de luisteraar's deel, waarbij het tremolo gepluk niet van de lucht is. En natuurlijk ook een dikke pluim voor de ferme grunt van gitariste/zangeres Edda!

Heel af en toe neigt de band ook naar doomende klanken (Silence), veroorzaakt door een wel erg laag tempo, en de melancholische lead-gitaar. Het zijn die momenten waarop mijn gedachten teruggaan naar de goede oude tijden van Paradise Lost en My Dying Bride. Overigens kent de muziek ook z'n vlottere en meer technische passages, zodat eentonigheid op voorhand wordt uitgebannen. Zo zijn Godless en Unwelcome Thoughts wel erg lekkere en brute nummertjes, terwijl Silence (met creepy intro) een paar melodieuze gitaarharmonieën laat horen. Voor elk wat wils dus.

De laatste twee nummers zijn overwegend snelle, agressieve, meer black metal gerichte tracks, die eigenlijk lijnrecht staan tegenover de latere old school death / doomy aanpak. Deze beide tracks zijn wat rauwer, feller, scherper; mede veroorzaakt door een wat minder sterke productie. Het ging van origine dan ook om een demo natuurlijk. Maar goed, al met al is dit materiaal al weer drie, vier jaar oud, dus het wordt tijd voor nieuw spul!

Haraldur Ingi Shoshan - Bass

Gyða Hrund Þorvaldsdóttir - Guitars

Edda Tegeder Óskarsdóttir - Vocals, Guitars

Tumi Snær Gíslason - Drums