Loading...

Crowbar - Symmetry In Black

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-07-2014

Tracklist

01. Walk With Knowledge Wisely
02. Symmetry In White
03. The Taste Of Dying
04. Reflection Of Deceit
05. Ageless Decay
06. Amaranthine
07. The Foreboding
08. Shaman Of Belief
09. Teach The Blind To See
10. A Wealth Of Empathy
11. Symbolic Suicide
12. The Piety Of Self-Loathing

Het was eind jaren '80 dat de eerste voortekenen (The Slugs) van het lompe sludgemonster dat Crowbar zou gaan worden hun intrede deden. Opgedoken vanuit de moerassen rond New Orleans, samen met andere voorvechters als Eyehategod (ook net een nieuw album uit) en het wat minder bekend geworden Acid Bath, debuteerde de band met het verpletterende Obedience Thru Suffering (1991). Sinds die tijd gold Crowbar als een van de vormgevers van de sludge, een muzieksoort die klinkt alsof het rechtstreeks vanuit de moerassen uit de streek afkomstig is.

Zoals zoveel van de oudere metalbands leek ook Crowbar het laatste decennium een zwalkend bestaan te leiden. Bandopperhoofd Kirk Windstein leek drukker met het allstar-ensemble Down (en Kingdom Of Sorrow) dan met z'n 'hoofd'band. Dientengevolge verschenen er sinds 2001 slechts twee albums: Lifesblood For The Downtrodden (2005) leek in elkaar geflanst door een gelegenheidsband, terwijl Sever The Wicked Hand (2011) door gebrek aan promotie (de tourplannen konden overboord toen Down voorrang kreeg) over het hoofd werd gezien.

Inmiddels zijn er alles bij elkaar bijna 25 jaar verstreken, is Windstein getrouwd, en heeft met vriendin Robin de zorg over een aantal kinders. Daarnaast is hij opgestapt bij het commercieel veel interessantere Down, en heeft besloten buiten het gezin alle aandacht te geven aan z'n andere kindje: Crowbar. Deze band is in 2014 toe aan album nummer tien: Symmetry In Black, en naar eigen zeggen helemaal terug van nooit echt weg geweest.

Dat laat de band direct horen met de eerste nummers Walk With Knowledge Wisely (geluidsmuur) en Symmetry In White (lager dan laag). Op zich komt de band niet (meer) heel verrassend voor de dag, de basisingrediënten voor de logge muziek zijn al jaren hetzelfde. Het is GROOVE met hoofdletters dat de band ons voorschotelt, daar wordt niet aan gesleuteld. De ene keer wat meer ingetogen (met de opvallende, akoestische ballad Amaranthine als hoogtepunt), de andere keer heerlijk slepend, dampend en stomend (de eerste genoemde tracks, The Foreboding, A Wealth Of Empathy), of zelfs met het gaspedaal helemaal open (Ageless Decay, Shaman Of Belief en vooral Symbolic Suicide).

Ook wordt een lekkere pakkende stamper niet vergeten, getuige nummers als The Taste Of Dying en Teach The Blind To See. Maar altijd blijven de herkenbare en vertrouwde elementen de boventoon voeren. Stilstand is achteruitgang, dat heeft de band rond Windstein goed begrepen, en dus worden die vertrouwde elementen aangevuld met subtiele, soms wat eigentijdse foefjes. De dynamiek is op dit album dan ook groter dan ooit tevoren. Symmetry In Black is geen herhalingsoefening!

Het mooiste van alles vind ik echter: we horen op dit album weer een enthousiaste band aan het werk, die met overtuiging musiceert, en er zelf ook weer helemaal in gelooft. Dit slaat over op de luisteraar, en levert dan ook een sterk jubileum-album op. Zo kan Crowbar nog wel even vooruit!

Kirk Windstein - vocals, guitars

Tommy Buckley - drums

Matthew Brunson - guitars

Jeff Golden - bass