Loading...

SepticFlesh - Titan

Gepost in Reviews door Edwynn op 04-08-2014

Tracklist

01. War in Heaven
02. Burn
03. Order of Dracul
04. Prototype
05. Dogma
06. Prometheus
07. Titan
08. Confessons of a Serial Killer
09. Ground Zero
10. The First Immortal

In aanloop naar het nieuwe album, bracht het Griekse Septicflesh hun oude relieken opnieuw op de markt. Deze oude artefacten lieten me alleen met hun weemoed omdat de recentere Septicflesh ondanks haar omnipresente kwaliteiten de zwarte ziel miste van het oude werk. Het nieuwe hoofdstuk de titel Titan meegeven kon geen treffendere actie zijn om de vooroordelen van uw nederig dienende scribent met Grieks gewortelde oerkrachten op gewelddadige wijze van het schrijverstafeltje te vegen.

Dat gitarist Christos Antoniou een conservatoriumopleiding voltooid heeft, lijkt op Titan meer evident dan ooit. Duister getinte stukken als Order Of Dracul en Prometheus herbergen een zorgvuldig gearrangeerd klassieke ondersteuning waar menig bandje dat zo nodig de wegen van Dimmu Borgir bewandelen moet, in schaamte doet verschrompelen. Ik durf de lijn nog verder te trekken: zelfs Christofer Johnson van Therion zou hernieuwde inspiratie uit Septicflesh zijn jongste onthulling moeten putten.

Het zwaar aangezette koper is van een Wagneriaanse inborst en duikt precies op de juiste momenten op. Verwacht geen valse bombastische sentimenten. Want het album trapt in de vorm van War In Heaven op epische wijze af om vervolgens via Burn in een ongebreidelde woestheid die sterk neigt naar de geselingen die Behemoth onlangs op ons los liet. Links en rechts worden macabere koortjes ingezet om de beklemmende sfeer te benadrukken.

Wat mij betreft heeft Septicflesh zichzelf overtroffen. De combinatie klassiek versus metal is op de juiste wijze uitgewerkt en beslist geen gimmick. Titan is ondanks die tierlantijnen een metalalbum pur sang. Eentje die balanceert tussen death en black metal. Een beetje zoals Behemoth maar met die vergelijking doe ik de band tekort. Fans waren ongetwijfeld onmiddellijk overtuigd. Sceptici, waartoe ik mijzelf ook reken, ondertussen ook.

Spiros "Seth Siro" Antoniou - Bass, Vocals

Christos Antoniou - Guitars, Orchestrations

Fotis "Benardo" Giannakopoulos - Drums, Percussion

Sotiris "Anunnaki" Vayenas - Guitars, Vocals